Тръмп е обвинен в Джорджия: Ето поглед върху 4-те наказателни дела, пред които е изправен

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и 18 негови съюзници
Коментари Харесай

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и 18 негови съюзници са криминално обвинени в щата Джорджия за планове да отменят поражението си на изборите през 2020 г. .

Обвинителният акт, разкрит в понеделник, е четвъртото наказателно дело срещу Тръмп и второто този месец, в което се твърди, че се е опитал да подкопае резултатите от президентските избори в САЩ през 2020 г.

Сред другите обвиняеми бяха Марк Медоус, бивш началник на кабинета на Тръмп в Белия дом, и адвокатите Руди Джулиани и Джон Ийстман.

Обвиненията, повдигнати от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, произтичат от разследване, започнало малко след публикуването на запис на телефонен разговор от 2 януари 2021 г. между Тръмп и държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, в който тогавашният -президентът предположи, че Рафеншпергер може да „намери 11 780 гласа“.

Този брой гласове щеше да е достатъчен, за да изпревари съперника си за президент Джо Байдън.

Тръмп, републиканец, описа телефонното си обаждане до Рафенспергер като „перфектно“ и описа обвинението от окръжния прокурор на Демократическата партия като политически мотивирано.


Ето преглед на някои от другите водещи разследвания срещу Тръмп, докато той води кампания за републиканската номинация през 2024 г.:

Случай с класифицирани документи

Специалният прокурор Джак Смит ръководи две федерални разследвания на Тръмп, като и двете са довели до обвинения срещу бившия президент. Първите обвинения, произтичащи от тези разследвания, дойдоха през юни, когато Тръмп беше обвинен по обвинения, че е боравил с строго секретни документи в имението си във Флорида. В обвинителния акт се твърди, че Тръмп многократно е привличал помощници и адвокати, за да му помогнат да скрие документите, изисквани от следователите, и коварно е показвал „план за нападение“ на Пентагона и класифицирана карта на членове на обществеността. Обвинителен акт, издаден през юли, добави обвинения, обвиняващи Тръмп, че е поискал да бъдат изтрити записи от камери за наблюдение в имението му Мар-а-Лаго, след като следователи от ФБР и Министерството на правосъдието са посетили през юни 2022 г., за да съберат секретни документи, които той е взел със себе си, след като напуснал Белия дом. Новото обвинение също го обвини в незаконно държане на документ, за който се твърди, че е показал на посетителите. Общо Тръмп е изправен пред 40 престъпления по делото за секретни документи. Най-тежкото обвинение предвижда до 20 години затвор. Уолт Наута, камериер на Тръмп, и Карлос Де Оливейра, управител на имотите на имението на Тръмп във Флорида, бяха обвинени в делото за строго секретни документи за предполагаемо планиране на скриване на кадри за наблюдение от федерални следователи и лъжа за действията си. Тръмп и Наута се признаха за невинни. Де Оливейра трябва да бъде изправен пред съда във вторник. Окръжният съдия на САЩ Ейлийн Кенън определи дата за делото на 20 май 2024 г. Ако тази дата се запази, това ще означава, че евентуален съдебен процес няма да започне до дълбоко в календара за номиниране на президентските номинации и вероятно доста след като републиканският кандидат стане известен.


Намеса в изборите

Второто дело на Смит срещу Тръмп беше разкрито през август, когато той беше обвинен по обвинения в углавно престъпление за това, че е работил за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. в навечерието на жестокия бунт от неговите поддръжници в Капитолия на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия. Обвинителният акт в четири точки включва обвинения в заговор за измама на правителството на САЩ и заговор за възпрепятстване на официално производство: удостоверяването на победата на Байдън от Конгреса. Обвинителният акт описва как Тръмп многократно е казвал на поддръжници и други, че е спечелил изборите, въпреки че е знаел, че това е невярно, и как се е опитал да убеди държавни служители, вицепрезидента Майк Пенс и накрая Конгреса да отменят легитимните резултати. След продължила седмица кампания на лъжи относно резултатите от изборите, прокурорите твърдят, че Тръмп се е опитал да използва насилието в Капитолия, като го посочи като причина за допълнително забавяне на преброяването на гласовете, което подпечата поражението му. Кампанията на Тръмп нарече обвиненията „фалшиви“ и попита защо са били необходими две години и половина, за да бъдат повдигнати.


Схема за мълчаливи пари

Тръмп стана първият бивш президент на САЩ в историята, изправен пред наказателни обвинения, когато беше обвинен в Ню Йорк през март по държавни обвинения, произтичащи от тайни парични плащания, направени по време на президентската кампания през 2016 г., за да погребе твърденията за извънбрачни сексуални контакти. Той се призна за невинен по 34 престъпления за фалшифициране на бизнес записи. Всяко обвинение се наказва с до четири години затвор, въпреки че не е ясно дали съдия би наложил затвор, ако Тръмп бъде осъден. Обвиненията са свързани с поредица от чекове, които са били написани на неговия адвокат Майкъл Коен, за да му възстановят разходите за ролята му в изплащането на възрастната актриса Сторми Даниелс, която твърди, че е имала сексуален контакт с Тръмп през 2006 г., малко след като Мелания Тръмп роди техния син, Барън. Тези плащания са били записани в различни вътрешни фирмени документи като за законна гаранция, която според прокурорите не е съществувала. Бившият президент следва да се яви в щатския съд на 4 декември, два месеца преди републиканците да започнат сериозно процеса на номиниране.


Граждански дела в Ню Йорк

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс съди Тръмп и организацията Тръмп, твърдейки, че са подвели банки и данъчни власти относно стойността на активи, включително голф игрища и небостъргачи, за да получат заеми и данъчни облекчения. Това дело може да доведе до граждански санкции срещу компанията, ако Джеймс, демократ, надделее. Тя иска глоба от 250 милиона долара и забрана на Тръмп да прави бизнес в Ню Йорк. Прокурорите от Манхатън разследват същото предполагаемо поведение, но не са повдигнали наказателни обвинения. Граждански процес е насрочен в държавния съд за октомври. В отделно гражданско дело във федералния съд в Ню Йорк Тръмп беше признат за отговорен през май за сексуално насилие и клевета на бившата колумнистка на списанието Е Джийн Карол в средата на 90-те години. Журито отхвърли твърдението на Карол, че Тръмп я е изнасилил в съблекалнята. Тръмп беше осъден да плати 5 милиона долара на Карол. Той обжалва и категорично отхвърли обвиненията й. През юли федерален съдия потвърди присъдата на журито срещу Тръмп, отхвърляйки твърденията на бившия президент, че наградата е прекомерна.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР