ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СТАРА ЗАГОРА И МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН

...
ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СТАРА ЗАГОРА И МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
Коментари Харесай

Тракийски университет – Стара Загора и Медицински университет – Плевен подписаха споразумение за сътрудничество

ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СТАРА ЗАГОРА И МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

Ректорите  на Тракийски университет и Медицински университет, Плевен  – проф. Добри Ярков и проф. Добромир Димитров –  подписаха съглашение за съдействие и взаимна активност сред двете висши образователни заведения. Проф. Димитров, придружаван от своя екип, посети Тракийския университет за формалното сключване на спогодбата.  От страна на домакините на срещата участваха ректорското управление на старозагорската алма-матер отпред с проф. Ярков, както и деканите на Медицински и Ветеринарномедицински факултети – доцент Ананиев и проф. Стоянчев.

Съгласно съглашението,  двата университета ще обединят напъните си за основаване на оптимални условия за дейно потребление на ресурсите и капацитета си  в региона на образованието, квалификацията и научно-изследователската активност, както и във връзка с изследване и шерване на опит и положителни практики за обезпечаване на качествено висше обучение. „ Времето на академичното разделяне завърши ” – сподели проф. Димитров по време на срещата и добави: “Дойде моментът на консолидирането в името на бъдещето! ”

Основните сфери на съдействие, за които се споразумяха двете институции, са създаване на взаимни стратегии за образование, съдействие в региона на научните проучвания и технологиите, както и провеждането на теоретични и на практика форми на подготовка, развиване на системата за ръководство на образователната и научно-изследователската активност, взаимни оферти в посока възстановяване на нормативната база и институционалното създаване в региона на образованието, квалификацията и научно-изследователската активност. Споразумението планува още и методическа и практическа помощ при разработване  и внедряване на нови форми на образование, основаване на условия за подвижност на студенти и преподаватели, създаване на взаимни научно-изследователски екипи за осъществяване на планове за научни проучвания, софтуерни разработки и тествания, взаимна организация на симпозиуми, конференции, семинари, кръгли маси и др. 

„ Бъдещето е в партньорството и кооперирането ” – съобщи проф. Ярков при формалното сключване на съглашението. „ Верният път е този на обединяването – дано бъдем пътеводна светлина и модел за подражателство за останалите сътрудници в просветителната система. Вярвам, че това е ключът на триумфа! “

В рамките на визитата гостите посетиха новоизградения Академичен информативен център – бъдещия “дигитален дом ” на възпитаниците на Тракийски университет и Научния център по аквапоника, който впечатли гостуващите с модерния способ за новаторско развъждане на риба и растения.  Официалната аудиенция завърши с разглеждане  на една от експозициите в Тракийски университет –  уникалния „ Музей на коня и конния спорт “, съхранил извънредно скъпи експонати от Третото българско царство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР