Тракийски гроб от IV век преди Христа част от некропол,

...
Тракийски гроб от IV век преди Христа част от некропол,
Коментари Харесай

Археолози откриха под Царевец тракийски гроб, датиращ 400 г. преди Христа


Тракийски гроб от IV век преди Христа част от некропол, е открит при тазгодишните археологически изследвания в тогавашния феодален квартал на Търново „ Френкхисар “.

На брифинг през днешния ден ръководителят на разкопките под Царевец проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев от РИМ- Велико Търново показаха резултатите от тригодишните изследвания в средновековния квартал, съобщи БГНЕС. Намерената урна от тракийския гроб е съдържала кремирани остатъци от мъж и жена, демонстрира антропологичният разбор.

Във „ Френкхисар “ археолозите са разкрили ранновизантийска базилика от V-VI век и наоколо до нея некропол с три гроба. В единия от тях е заровена жена от благороден генезис, която е била забрадена с покров с фини златни влакна. Подобна фина направа на забраждане не е позната до момента на историческата просвета.

Археолозите са разкрили и основите на феодален манастир „ Света Богородица “, които датират от времето на цар Иван Асен II. В един от гробовете в манастира е открита тухла с част от древен текст, положена под главата на покойника, която свидетелства, че там е заровен върховен свещеник.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР