Тракийската народна певица Недялка Павлова установи с огорчение, че най-известните

...
Тракийската народна певица Недялка Павлова установи с огорчение, че най-известните
Коментари Харесай

Пладнешки обир! Откраднаха песните на Недялка Павлова

Тракийската национална певица Недялка Павлова откри с оскърбление, че най-известните песни са присвоени и презаписани от разнообразни реализатори без нейно позволение. Затова е решила да потърси правата си и отбрани песните си в сдруженията за отбрана на авторските права у нас „ Музикаутор “ и „ Профон “.

Народни песни, които тя е основала, изпяла и записала в студиото на Радио Пловдив и Радио Стара Загора още през 70-те години, в този момент се оказват желани от по-младите реализатори, които градят репертоар. Певицата от село Градина, Първомайско, твърди, че нейните песни „ Сън съм сънила “ и „ Алтъно, алтънчице “ са записани от оркестър „ Пловдив “ и са включени в новия им албум „ Пуста младост “.

Изпълнителката Райна също си присвоила нейната ария „ Сън съм сънила “, която Недялка е записала с Първомайската национална група в Радио Пловдив през 1971 година Тогава записва и дует с тромпетиста Стефан Филипов „ Запалило се, мале ма “. Песента става доста известна от излъчванията по радиото и се запява от оркестрите по сватби и събори. Същата ария е презаписана от Славка Калчева без разрешението на Недялка, а Янка Иванова взела песента „ На Черньо посетители пристигнаха “, която записва в Радио Стара Загора с кавалджията Никола Ганчев през 1978 година

" Нямам нищо срещу да се пеят песните ми от сътрудници по разнообразни тържества и събития, само че съм срещу да се презаписват, издават в албуми, излъчват по радиото и малкия екран. Чувствам се огорчена от обстоятелството, че се изписват текст и музика национални, а това са персонално мои песни, които съм основала в младостта си ", декларира Недялка Павлова, която скоро навърши 68 години.

" Поне да бяха си дали труда да дойдат и да ме попитат, може ли да ви запишем песента, научихме че е ваша, по този начин, както е редно. И евентуално на никой нямаше да откажа, само че най-малко да се почете трудът ми, че съм основала и изпяла тази или онази ария ", ядосва се певицата.

Преди време била на събор в прилежащото село Плодовитово и там взел участие оркестър „ Пловдив “, когато още веднъж изпели нейна ария. Недялка отишла при певиците и се показала, като ги попитала знаят ли, че тези песни са нейни. Те дали отговор, че ги научили от бабите си. Недялка им споделила: „ Носете доста поздрави на бабите си от мен и ги попитайте от кое място са ги научили те ". И по този начин завършил диалогът.

Първомайската певица твърди, че доста от песните, които пее, са основани от 85-годишната майка, която също се споделя Недялка. А самата тя сътворила ария за родното си село Градина - „ Тежка се женитба вдигнала в това ми село Градина “, има основана ария и за щерка Дарена, която също пее.

Нейни са още песните „ Дена ми желае да иде “, „ Израснало дърво високо “, „ Трагнала е Дима, Димке ле “, „ Рада на двори седеше “ и доста други, които желае в този момент да записва.

Недялка Павлова е родена в село Градина, Първомайско, където живее и твори през днешния ден. Певческият гений е изобретение на Стефан Филипов от Първомайската група и Бисер Каев от Дълбокоизворската група, които я канят да пее с тях, а по-късно и да направи записи. Има публикуван независим албум с Царимирската група и записи в радиото с оркестър „ Хебър “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР