Траките са вярвали в безсмъртието на душата, за това за

...
Траките са вярвали в безсмъртието на душата, за това за
Коментари Харесай

Гробницата е храм на обезсмъртената душа

Траките са вярвали в безсмъртието на душата, за това за тях е най-важно да създадат една гробница, в която дълготрайно време да извършват обреди на увековечаване. Това описа в предаването “Туризмът на Фокус " с водещ Ася Александрова  археологът проф. Диана Гергова.

Историко-археологически резерват “Сборяново " се намира в Североизточна България и включва над 140 археологически и културни монументи. Списъкът обаче оглавява Тракийската царска гробница в село Свещари – един от най-значимите исторически обекти в страната ни, на които е посветила няколко десетилетия от живота проф. Гергова

“Сборяново е магическо и свещено място с доста напластявания. В него най-важни са следите от тракийската античност, тъй като Свещарската гробница, която беше открита 1982 година, беше едно предизвикателство да разберем в какво средище тя е ситуирана.  През миналите десетилетия ние установихме, че тя е един прелестен монумент от царския некропол на гетите, където е била тяхната духовна и политическа столица ".

Когато проф. Гергова открива втората гробница в Свещари и влиза в нея сама на третия ден споделя: “имах възприятието, че сякаш някой ми шептеше: “Да, права си, права си ", тъй като аз желаех посредством тези изследвания, посредством тази светлина, която има в тези жълто-бели гробници с прелестна декорация, да схвана какво са чувствали траките и защо са мислили, когато са строили тези гробници, монументи и храмове на безсмъртието.

Така че в действителност един от тези моменти е мой доста персонален. Разбира се, вторият миг беше, когато преди 11 години открих това ковчеже със златни блага в Голямата свещарска могила. То беше една доста огромна изненада, тъй като то не можеше да бъде разпознато в тази 20 м висока могила с геофизична инсталация,  тъй че това беше извънредно моят може би проучвателен усет и непримиримост да схвана какво има още в тази голяма могила ".

“Цяла Тракия, цяла България е осеяна от доста могили. Има към този момент открити доста гробници, всяка от тях друга, всяка самостоятелна, и това е най-представителната архитектура, която са ни оставили траките. 

Причината за това е, че те са вярвали в безсмъртието на душата, за това за тях е най-важно да създадат една гробница, в която дълготрайно време да извършват и обреди на обезсмъртяването, и тази гробница остава в действителност един храм на обезсмъртената душа. 

Но това е доста друго от културата на Гърция. Така че това е характерността на нашите тракийски земи, на тази тракийска нематериалност, на орфическото обучение за безсмъртието, което играе огромна роля и прониква, и в християнството по-късно ".

В това знаково за гетите богатство има открити неповторими предмети.

Кои са те, ще разберете, в случай че чуете звуковия файл!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР