Трахеята е част от дихателната система. Тя има тръбеста форма

...
Трахеята е част от дихателната система. Тя има тръбеста форма
Коментари Харесай

Трахея – провежда въздуха до белите дробове


Трахеята е част от дихателната система. Тя има тръбеста форма и функционалността да организира атмосферния въздух от ларинкса (гръкляна) до двата основни бронха, които се образуват при нейното раздвоение (бифуркация) . Началото на трахеята стартира от шести (седми) шиен прешлен и приключва на равнището на четвърти (пети) гръден прешлен.
При възрастни и по-високи лица трахеята се разполага малко по-ниско от избраните граници, а при новородени и по-ниски лица разположението е малко по-високо.

Трахеята се разполага пред хранопровода, с

дължина 11-13 см. Движи се дружно с гръкляна във отвесна посока, като долния и край е относително закрепен, за разлика от преносимия горен край.

Трахеята се разделя на две елементи – шийна и гръдна част . Към шийната част заляга щитовидната жлеза. От двете страни на трахеята се разполага общата каротидна артерия. Гръдната част на трахеята се разполага в средостението и го разделя условно на две елементи – предна и задна. Тази част на трахеята влиза в прикосновение с тимуса начело, а долната и част се кръстосва с аортната дъга. Зад гръдната част на трахеята се разполага хранопровода.

Свързани публикации.. Нос, носна празнина и обонятелен орган 0 Ларинкс – главният орган за образуване на гласа 0 Синуси – какъв брой на брой и къде се разполагат те? 0

Стената на трахеята се построява от лигавица, мускулно-хрущялна обвивка и адвентиция. Лигавицата е снабдена с ресничест епител, а сред ресничките се разполагат секреторни кафези. Освен това се съдържат и лимфоидни детайли, които образуват така наречен бронх-свързана лимфоидна тъкан.

Средната обвивка на стената на трахеята е показана от подредени във отвесна посока подковообразни хрущяли, покрити и свързани между тях посредством съединително-тъканни нишки. Отвън трахеята е покрита с адвентиция, която съставлява съединителна тъкан, свързваща я със прилежащите органи.

Инервацията на трахеята се реализира от парасимпатикови нишки на n. vagus и гръбначния мозък. 1788
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР