Трагедията в Мариупол и околните села е огромна. Оказва се,

...
Трагедията в Мариупол и околните села е огромна. Оказва се,
Коментари Харесай

Гърция сигнализира Хага за военните престъпления на Рисия в Мариупол срещу гръцкото малцинство там

Трагедията в Мариупол и близките села е голяма. Оказва се, че там има и гръцко малцинство, което е потърпевшо. Ето за какво Гърция е изпратила писмо до основния прокурор на Международния углавен съд в Хага, оповестява гръцката телевизия „ Скай “, базирайки се на министъра на външните работи Никос Дендиас.

В писмото Дендиас призовава да се проверяват осъществените закононарушения в Мариупол и селата Сартана и Волновака, където при започване на войната бяха убити представители на гръцкото малцинство в Украйна, съобщи настоящо.ком.

В изявление за в. „ Катимерини “ Дендиас акцентира, че Атина ще упорства за цялостно следствие на закононарушенията.

„ За Гърция отбраната на цивилните и даването на филантропична помощ на етническите гърци в Украйна е безспорен приоритет, изключително в региона на Черноморското крайбрежие в градове като Мариупол и Одеса, където от епохи живеят гърци “, акцентира Дендиас при скорошното си посещаване в Одеса при предаване на филантропична помощ.

По отношение на Мариупол „ обстановката е трагична и на процедура градът е престанал да съществува “, показва още гръцкият първи посланик, като прибавя, че не се разрешава достъп до обитаемото място, с цел да „ не можем със личните си очи да установим мащаба на злополуката “.

„ Гърция ще продължи да поддържа териториалната целокупност и суверенитета на Украйна “, показва Дендиас като акцентира, че макар историческите си връзки с Русия, „ страната му няма никакъв избор “.

Гръцката общественост в Украйна наброяваше към 150 хиляди души преди инвазията на Русия. Етническите гърци живееха най-вече в региона на град Мариупол, който е измежду главните цели на съветските военни дейности.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР