Трагедия - така местните хора и стопаните на един от

...
Трагедия - така местните хора и стопаните на един от
Коментари Харесай

Десислава Танева: До момента няма заразено месо в търговската мрежа

Трагедия - по този начин локалните хора и стопаните на един от най-големите свинекомплекси на България дефинират болестта, която проникна в село Бръшлен. 40 хиляди прасета се унищожават там поради чумата. В другата свинеферма в Русенско, в село Николово, продължава умъртвяването на 17 000 свине. Има ли заплаха целият бранш да бъде премахнат, има ли позволени неточности, закъснели ограничения на страната, по какъв начин ще се загробват толкоз тонове животни без заплаха от екокатастрофа, къде са ни екарисажите, по какъв начин ще се обезщетяват засегнатите, ще стане ли свинското деликатес, може ли инфектирано месо да стигне до чиниите ни - на тези и още въпроси отговор се опита да даде министъра на земеделието Десислава Танева, която беше посетител в утринния блок на Българска национална телевизия.

Имаме мотив за рецензия от Европейска комисия при този пик на болестта сега, сподели министър Танева. По нейно мнение сигурно е имало ограничения, които да бъдат взети по-добре. Тя съобщи, че е несъмнено, че в Бръшлен ще си получат компенсациите. Цената, която хората ще получат, ще бъде равна на пазарната. Със сигурност става въпрос за милиони, сподели министърът. Поискали сме средства от Европейска комисия за битка с разпространяването на болестта още предходната година. От всички средства, които предходната година са били изхарчени за тези ограничения са поискани за възобновяване 1 млн. и 400 хиляди лв.. Но досега няма решение за това, сподели Танева.

Земеделският министър съобщи, че бранш " свиневъдство " е под голяма опасност и дефинира обстановката като извънредно тежка. От две седмици на терен, дружно с екипите на БАБХ, са професори и научни сътрудници, които изясняват на хората какво би трябвало да вършат. Ние нямаме различен вид, различен излаз с изключение на да се организираме. Тя сподели, че ще се въздържи от персонален коментар във връзка с построената ограда. По нейно мнение би трябвало да се търси професионалното мнение. За нея терзанието би трябвало да се трансформира в осъзнати дейности.

Оказа се, че ние имаме проблем с екарисажите. Хората се тормозят от екокатастрофа по Дунава. Министърът беше безапелационна, че няма заплаха. Тя посочи, че екарисажът във Варна работи. Мнението на специалистите е, че заличаването би трябвало да става със загробване.

До момента няма открито инфектирано месо, влезнало в комерсиалната мрежа. Всяка партида отива за проба за АЧС преди да влезе в мрежата. Взети са всички ограничения за недопускане на такова месо.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР