Трагедия с двойно удавяне от началото на април припомни на

...
Трагедия с двойно удавяне от началото на април припомни на
Коментари Харесай

Проклятието "Кенеди": Откриха труповете на...

Трагедия с двойно удавяне от началото на април напомни на международната аудитория за мистериозно мрачната орис, която толкоз постоянно спохожда една могъща американска династия, че от десетилетия се приказва за “Проклятието Кенеди”.

На 2 април кану изчезва в залива Чесапийк. В лодката са били Мейв Кенеди и нейният осемгодишен наследник Гидиън. Те са надлежно внучка и правнук на убитият през 1968-а сенатор и някогашен основен прокурор на Съединени американски щати Робърт Кенеди, който пък е брат на убития през 1963-а 35-и американски президент Джон Кенеди.

Мейв и Гидиън излязли с лодката във водата, отклонили се в търсене на топка, течението ги отнесло и след едно денонощие на несполучливо търсене бяха провъзгласени за мъртви. На 6 април откриха тялото на Мейв, а два дни по-късно и на нейния наследник. Година по-рано Сърша Хил – друга внучка на Робърт Кенеди – умира от свръхдоза на 22 години.



За начало на “Проклятието Кенеди” се счита лоботомията на Розмари Кенеди през 1941-а. Тя е първата щерка на Джоузеф и Роуз Кенеди и сестра на убитите политически суперзвезди Джон и Робърт. Неконтролируеми прояви и психическа неустойчивост принуждават фамилията да търси коренно решение. След интервенцията тя остава неработоспособен до края на живота си. Нейният брат Джоузеф Кенеди младши умира през 1944-а, когато самолетът му е взривен в небето по време на борба от Втората международна война. А тяхната сестра Катлийн губи живота си в самолетна злополука във Франция четири години по-късно.

През 60-те техните братя Джон и Робърт стават жертви на две от най-печално известните политически убийства в американската история. Първият е убит от Лий Харви Осуалд в Далас, до момента в който е президент, а вторият – от палестинеца Сирхан Сирхан в Лос Анджелис, до момента в който е сенатор по време на акция за демократическата номинация за президентските избори.

Смъртта на Джон Кенеди е запечатана от камери и се трансформира в едно от най-разтърсващите събития на XX век, а конспирациите към атентата не престават до през днешния ден.

Синът му Джон Кенеди младши умира откакто пилотирания от него дребен аероплан се разрушава до брега на Мартас Винярд през 1999-а година, дружно със брачната половинка си Каролин и доведената си сестра Лорън.

Две години по-рано в ски случай в Колорадо губи живота си един от синовете на Робърт “Боби” Кенеди Майкъл. А Мари Кенеди, която е брачната половинка на различен от неговите синове – Робърт Кенеди младши – се самоубива през 2012-а година. Боби Кенеди е имал общо 11 деца и няколко от тях влизат в заглавията като покосени от “Проклятието Кенеди”. Синът му Дейвид умира от свръхдоза на 28-годишна възраст.

Кланът Кенеди е имал голямо въздействие и мистериозно трагична орис. Някои историци споделят, че тази фамилия е нещо като американска версия на кралско семейство. Името Кенеди е като синоним за обилен благороден живот, белязан от необяснима гибел. Пари, политика и фамилна драма като от разказ, за който е мъчно да повярваш, че е вероятен в действителността.

Едуард Кенеди, именуван Тед, е по-малък брат на убитите в обществени атентати през 60-те години на предишния век Джон Кенеди и Робърт Кенеди. В края на десетилетието още една гибел бележи неговия живот и приключва личната му упоритост да се кандидатира за президент на Съединени американски щати. Във вечерта на 18 юли, 1969-а, той се връща от празненство в Чапакуидик, Масачузетс с млада жена на име Мери Джо Копчене. Докато кара по мост над езеро, Кенеди губи надзор и колата пада във водата. Той съумява да изплува и бяга от мястото на случая, а 28-годишната му спътница се удавя.

Първоначално Тед Кенеди не споделя на полицията и след това излиза наяве, че е могъл да избави дамата. По-късно е наказан за бягство от мястото на злополуката и получава условна присъда от два месеца. Младият сенатор продължава кариерата си е се трансформира в икона за демократите и либералите, само че е ненавиждан от републиканци и консерватори. Привържениците на Демократическата партия даже му дават прякора “Лъвът от Сената”.

Той е и основна фигура в приемането на закон от средата на 60-те години на предишния век, който отваря границите на Съединени американски щати за всеобща миграция от страни отвън западна Европа и вечно трансформира демографския профил на нацията. За доста критици на мултикултурната теория Тед Кенеди остава една от най-мрачните и нездравословни политически фигури в историята на Америка. Умира през 2009-а година като един от най-дълго служилите сенатори, прекарал 47 години в горната камара на американския конгрес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР