Трафикът от Facebook и X/Twitter към водещите новинарски сайтове в

...
Трафикът от Facebook и X/Twitter към водещите новинарски сайтове в
Коментари Харесай

Данни: Ето как социалните мрежи вече убиват онлайн медиите

Трафикът от Фейсбук и X/Twitter към водещите новинарски уеб сайтове в света безусловно се е сринал през последната година, оповестява Axios, като цитира данни на Similarweb.

Това е следващо доказателство, че огромните онлайн платформи към този момент не желаят да се забъркват в огромни политически сюжети като изборите в Съединени американски щати и вместо това избират да дават на потребителите си от ден на ден развлекателно наличие.

Защо стана по този начин?

След придвижването " Окупирай Уолстрийт " в Съединени американски щати Арабската пролет през 2010-2011 година обществените мрежи се трансфораха в най-бързия канал за разпространение на информация. Така Фейсбук и Twitter дадоха на медии и деятели освен бърз достъп до потребителско наличие от всички точки на света, само че също по този начин платформите станаха главното място, където елементарните хора търсят вести.
 Гугъл, Фейсбук и Twitter ще би трябвало да се оправят с подправените вести или ги грозят съществени санкции
Какви санкции могат да " отнесат " Гугъл, Фейсбук, Twitter, в случай че не се оправят с " дийпфейк "?

Технологичните колоси могат да изгубят до 6% от световния си оборот

Това промени радикално бизнес моделите зад доста редакции. Съдържанието стартира да се " пакетира " по метод, допустимо най-подходящ за обществените мрежи - и доста постоянно се публикуваше единствено там.

Избирането на Доналд Тръмп и Брекзит - събития, предшествани от мощни пропагандни акции в същите обществени мрежи, обаче се трансфораха във вододел. Фейсбук и Twitter станаха обект на засилен интерес от страна на регулаторите поради ролята си в операцията на публичното мнение, а това се оказа единствено началото.
 Спират новините във Фейсбук и Instagram в Канада поради нов закон
Спират новините във Фейсбук и Instagram в Канада поради нов закон

Разпоредбите задължават онлайн колосите да заплащат на издателите за наличието

Конфликти по целия свят, пандемия и политически битки станаха мотив за нови обвинявания към обществените мрежи, че не модерират съответно наличието и позволяват дезинформация и тирада на омразата. Обвинения с капацитет за правосъдни и регулаторни наказания.

Още преди повече от 5 години Марк Зукърбърг даде ясно да се разбере какво следва - босът на Фейсбук разгласи, че платформата ще се преориентира към общуването сред елементарни хора. Скоро по-късно видимостта на медийните изявления стартира да пада. Днес компанията майка Meta твърди, че " новините не са сериозна част от Фейсбук в световен проект ".

Шефът на Instagram Адам Мосери беше напълно пряк през лятото към старта на новата обществена мрежа Threads: " От позиция на платформите, никакъв най-малък растеж на ангажираността или приходите (от новинарското съдържание) не си коства всичкото регулаторно внимание, негативизъм или опасности за интегритета ".

X/Twitter, на собствен ред, интензивно лимитира линковете към медии - изключително тези, които не са измежду обичаните на притежателя Илон Мъск. Според него всеки, който желае да бъде видян в обществената мрежа, би трябвало да основава наличието си в нея.

Погром

Според данните на SimilarWeb, при започване на 2022 година Фейсбук и Twitter са докарвали на топ медиите общо по към 120 млн. визити на месец. В момента те са под 45 млн. По време на пандемията social трафикът беше съвсем петорно по-голям.

Особено внезапен е спадът при Фейсбук, който към този момент е по-слаб канал за разпространяване от X и единствено за година регистрира 60% спад на трафика.
 Снимка 636783
Източник:

" Бизнес моделът на уеб страниците, които разчитаха на кликове от обществените мрежи, към този момент е строшен ", установяват от Axios.

Най-лошият вероятен миг

Отпадането на трафика от обществените мрежи сподели ясно, че доста огромни медийни групи (в това число и в България) нямат задоволително добър личен артикул, който да кара потребителите да се връщат още веднъж и още веднъж по лична самодейност.

Това е измежду аргументите пазарът на онлайн рекламата също да се отдръпва от медиите и да насочва още и още средства към огромните платформи.
 Гугъл предлага на топ медии бот, който написа вести
Гугъл предлага на топ медии бот, който написа вести

Демонстрацията е била " смущаваща "

За похлупак на всичко, AI платформите се трансформират в бизнес за милиарди, който обаче се гради в голяма степен върху събрано без разрешение наличие от интернет, с което се " образоват " чат ботове и генератори на изображения, звуци и видео. Включително - за медийна приложимост.

Така не е изненада, че единствено от началото на изпълнената с провокации година по света съкратените публицисти са десетки хиляди.

От Axios въпреки всичко са оптимисти, че сегашната спешна обстановка ще бъде добър урок за издателите - да не зависят от медиатори за достигането до аудиторията си и да пазят наличието си по-добре.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР