Tрафикът на хора в световен мащаб представлява сериозно нарушение на

...
Tрафикът на хора в световен мащаб представлява сериозно нарушение на
Коментари Харесай

За трафика с цел трудова експлоатация – разказва Добряна Петкова

Tрафикът на хора в международен мащаб съставлява съществено нарушаване на човешките права и е обвързван със корист с човешкото достолепие. Сексуалната употреба към момента е преди всичко в този тип закононарушения, само че от ден на ден се разпознават и други форми на трафик - най-често трафик за трудова употреба. Интернет се употребява от ден на ден като инструмент за набиране и надзор на жертвите.

Това споделя Добряна Петкова - старши специалист в Националната комисия за битка с трафика на хора. Тя е един от героите в акцията " Европейски Съюз: По-защитени дружно ". Кампанията показва експерти в страните от Европейски Съюз, които всекидневно работят за нашата сигурност.



Набирането на хора за трудова употреба най-често става посредством разгласи за работа. Обикновено те са за нискоквалифициран труд, с предложение за доста пари. Звучат помпозно и примамливо. Не липсват случаи, в които жертвата си мисли, че отпътува да работи, а се оказва принудена да проституира, разказва Добряна. Според нея от такива разгласи се подмамват даже образовани хора.

Социалните мрежи са другото място за набиране. " Страшно елементарно се доверяваме на информация, оповестена в интернет пространството. Не се замисляме, че зад нея могат да стоят и хора, които са злонамерени. Често не осъзнаваме, че изявления за работа в обществените мрежи са рискови и могат да се окажат цялостна машинация. Не бива да одобряваме всяко предложение като чиста монета. Наблюдаваме събитие за безрезервно разбиране на информация. Не рядко чуваме фразата „ Пише го във фейсбук, значи е правилно “. Хората тряба да бъдат деликатни, защото някой може да се възползва от уязвимото им състояние, от персоналните им данни. Трафикантите употребяват мрежите като инструмент за набиране на жертви. Търсят избрани характерности, разпознават хората в риск от замесване “, споделя специалистът.

Във фейсбук зарибяването от време на време стартира през сякаш небрежни предложения за другарства, посредством ухажване. " Често жертвите идват от неподкрепяща фамилна среда, имат опит с принуждение, имали са комплицирани фамилни връзки. И елементарно се поддават на това, че някой просто е видимо доброжелателен към тях, обръща им внимание, а те му се доверяват. В Националната комисия сме работили по случаи на необразовани хора, които употребяват фейсбук. Разменят си телефонните номера с непознати, влизат по отношение на тях. Ако става въпрос за дами, които са претърпяли принуждение в фамилиите си, те не рядко търсят нова връзка, с която се пробват да запълнят празнината “, изяснява Добряна.



Оттам пътят до заминаването в чужбина и експлоатирането на труда им е къс.

Добряна споделя и за 16-годишно момиче, за което фантазията да откри благополучие в Италия, се оказва цялостен призрачен сън. Далеч от първичните й упования, момичето е държано в наложително послушание, под ключ, с цел да работи в оранжерия.

" По този случай работихме взаимно с сътрудници от неправителствена организация, която изпълняваше план за възстановяване на живота в стопански проект на хора от уязвими селски региони. От организацията осъществиха образования за развъждане на селскостопански артикули, билки и други сходни действия, за локалните да стартират дребен бизнес. В програмата участваше и ромско семейство и тяхната щерка. Родителите й подкрепяха концепцията тя да бъде образована, да си откри добра работа и да продължи развиването си. Впоследстие, момичето, знак на самодейността, се влюби в един юноша, който ѝ предложи да се оженят по техните традиции. Заминали на работа в Италия с огромна група българи. "

Оказва се, че момичето е минало през границите с подправени документи. Това се схванало, когато звъннало на представителя на НПО-то да търси помощ. Разказало, че са държани да работят в оранжерия и живеят заключени в мазе. Междувременно схванала и че е бременна.

" Тогава доста бързо се координирахме с италиански сътрудници от една тяхна гореща линия. Момичето не беше високообразовано и даже не знаеше в кой регион на страната се намира. Понеже понякога ги пускаха до едно магазинче, тя ни подаде номера на коли, на табели в близост, с цел да разберем къде са. Оказа се едно село. Изключваше си телефона, защото нямаше къде да го зарежда. Бяхме създали проект по кое време да го включи, по какъв начин да отиде до магазина. Тя нямаше даже обувки. Бяхме обезпокоени и за здравето ѝ, защото получи и проблем с бременността. Опасявахме се за живота ѝ, споделя Добряна. Направихме проект да отиде до магазина и там да я причакат италианските сътрудници. Всичко завърши щастливо - върна се жива и здрава от Италия, има си бебе. Много хора се включиха в интервенцията. Колегите от Италия, НПО-то и Международната организация по миграция я върнаха в България, придружиха я. Тъй като не беше пълнолетна се включиха и проверяващите. ”

Тя разказва и различен характерен фасон, по който жертвите са въвличани в този тип трафик:

" Често набирането на хора става от уста на уста. " Гошо сподели, че има доста добра работа в Чехия " и отпътуват. Пари се желаят авансово, преди самото пътешестване или в други случаи им се споделя, че разноските за настаняване и превоз ще им бъдат удържани от заплатата, когато почнат да работят. Нерядко вземат заеми, с цел да тръгнат. Отпътуват даже цели фамилии. Пристигат на една от централните гари в Прага (за където имаме доста случаи) и там или никой не ги чака, или подозрителен човек ги поема. Настаняват се и дълго време никой не ги вика на работа. Парите, с които са тръгнали, стартират да привършват. И по този начин елементарно биват изнудвани: ще работиш за по-малко, няма да подписваш контракт. "

В Чехия жертвите най-често работят в селското стопанство и в цехове за произвеждане на авточасти. В Англия най-често работят в автомивки или като домашни помощници. В Италия и Испания - в строителството и селското стопанство.

За да предотврати този тип трафик, Националната комисия годишно прави национални акции, в партньорство с Главната ревизия по труда, Агенция по заетостта, синдикати и други заинтригувани институции и организации. Например, на терминали и автогари измежду заминаващите се популяризират осведомителни материали с значими телефони при положение на потребност и помощ, създават се специфични видео-спотове, които да насочат вниманието на хората към тази форма на употреба, организират се голям брой срещи с уязвими групи и така нататък

За да не станем жертва...

Добряна поучава всяко предложение за работа в чужбина да се изследва деликатно преди заминаването. Ако човек не може самичък да реши дали работодателят е благонадежден, постоянно може да се обърне за консултация към Агенцията по заетостта или ГИТ - на горещата телефонна линия 0700 17 670 или на място.

Когато се предлага работа, постоянно би трябвало да се ревизират добре компанията и посредническата организация.

Знак за неправда е, когато на служащият се желаят пари авансово.

Сигнал за паника са и съмнителните данни за контакт. Понякога за сякаш солидни разгласи е оставен електронен адрес в ABV или в Gmail. Aко компанията е солидна, тя би употребила личен домейн.

" Най-сложното в трафика за трудова употреба е, когато хората знаят, че ще бъдат експлоатирани. Цели фамилии се изнасят и знаят, че даже с парите, които ще вземат, или с метода, по който ще се препитават, най-малко ще оцелеят. А тук са подвластни от лихвари, пазарят на вересия, докарани са до милостиня. Лесно ги убеждават да заминат, а по-късно още по-лесно ги държат в послушание ", обобщава Добряна.

Често се предлага възнаграждение, при което не е ясно дали ще има удръжки и осигуровки. Така даже при трудова акцидент няма кой да им покрие медицинските разноски, а те са доста високи. Важно е служащите да имат контракт, който дава и застрахователен, и трудов стаж, поучава специалистът. И още - да не подписват документи, които не схващат.

В случай на потребност пострадалите могат да се свържат с комисията, включително на нейната фейсбук страница.

Снимки: IOM Bulgaria и Facebook страница на Националната комисия за битка в трафика на хора
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР