Трафикът на хора и кибер престъпленията са проблем, който преминава

...
Трафикът на хора и кибер престъпленията са проблем, който преминава
Коментари Харесай

Фандъкова: Принудителният брак и домашното насилие също са експлоатация

Трафикът на хора и кибер закононарушенията са проблем, който минава през националните граници на всички страни и изисква старания за обединяване.
Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при разкриване на конференцията, отдадена на Европейския ден за битка с трафика на хора - 18 октомври.

Съществуват и други форми на употреба, за които рядко се оповестява. Такива са домашното принуждение и насилствения брак , съобщи тя. Жертвите могат да бъдат от всяка възраст и пол.

 Децата, младите дами и хората с по-ниска интернет просвета са обект на трафик на хора
Децата, младите дами и хората с по-ниска интернет просвета са обект на трафик на хора

Ако сте в неволя в чужбина, потърсете полицията, даже да нямате документи, поучават от Комисията

В София са отворени спешен център за деца и подслон за жертви на принуждение и трафик на хора , като през миналата година са признати 17 души, от които 7 са деца.
Кризисният център дава поддръжка на деца и при домашно принуждение. В началото на 2019 общината ще отвори нов център от предпазен вид с 10 места, с държавно финансиране в постройка, предоставена от Министерство на защитата.

Фандъкова сложи акцент и на кибер закононарушенията - обири на персонални данни, нерегламентиран достъп до бизнес информация и ги дефинира като закононарушения на бъдещото.

Фандъкова се разгласи за разговор с гражданския бранш в търсене на продължаващи политики .

От доста години фондация " Ханс Зайдел " се занимава с тематиката трафик на хора и ще я продължи в идващите години , съобщи ръководителят й проф. Урсула Менле . България попада измежду значимата тема заради високия брой на жертвите на трафик.

 300 жертви на трафик получили поддръжка по българо-швейцарска стратегия
300 жертви на трафик получили поддръжка по българо-швейцарска стратегия

17 души са получили дълготрайна поддръжка в спешните центрове

С новите технологии мащабите на закононарушението в доста по-кратко време могат да бъдат по-големи, съобщи еврокомисарят Мария Габриел. Голяма част от жертвите са набирани онлайн, сподели тя.

" Необходими са осведомителни акции, които да обгръщат освен младежите. За предварителната защита са значими кибер хигиената и усвояването на базови умения да се разпознават тези особености ", изясни Габриел.

 Модерното иго се усилва, демонстрира отчет на Съвета на Европа
Модерното иго се усилва, демонстрира отчет на Съвета на Европа

Работещите в селското стопанство, туризма и рибарството, са най-изложени на риск от употреба

Тази година и Министерство на образованието се включва интензивно в политиките за битка с киберпрестъпността, като ще бъдат проведени осведомителни акции, ориентирани към децата.

Засилено съдействие сред страните членки и по-добра съгласуваност сред институциите са в основата на битката против трафика на хора, счита Мария Габриел. Тя предложи основаване на европейска платформа за продан на положителните практики.

 Меркел прикани да се постави завършек на трафика на хора и на робството
Меркел прикани да се постави завършек на трафика на хора и на робството

Млади африканци са продавани като плебеи в Либия

" Все още страната ни влиза в статистиката за източник на трафик " , сподели Цветан Цветанов -председател на Политическа партия ГЕРБ. По думите му, това може да бъде преодоляно, когато се завишават глобите, с цел да може трафикантите да получават обективни неоправдателни присъди.

" Идентифицирането на жертвите беше от главните акценти във времето, когато бях ръководител на Комисията за трафик на хора ", съобщи Цветанов. Идентификацията, съгласно него, не значи, че казусът е по-голям, а значи, че могат да се създадат заключения и всички институции да свършат работата си.

Той напомни, че съществена роля в битката с трафика на хора и киберпрестъпността играе Министерство на вътрешните работи, тъй като интернационалното съдействие е основно в успеваемостта против трафика на хора . Водеща роля има и Европол, както и Националният механизъм за битка с трафика на хора от 2012 година

Цветанов прикани Министерството на образованието и науката (МОН) за повече дейности, защото децата са евентуалните жертви с развиването на интернет .

Той заяви, че през месец ноември са планувани срещи с една от жертвите на трудова употреба в няколко български университета .

Средствата, които се генерират от трафика на хора, се усилват с всяка година , уверен е Цветанов и съгласно него това се дължи на миграцията. Той акцентира основната роля на Англия в битката с трафика на хора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР