Трафикът на хора е тежко престъпление против личността, личната свобода

...
Трафикът на хора е тежко престъпление против личността, личната свобода
Коментари Харесай

Мария Габриел: Увеличаваме със 194% бюджета на Комисията за борба с трафика на хора

Трафикът на хора е тежко закононарушение срещу личността, персоналната независимост и достолепие, той е отричане на достиженията на демократичните общества. Със 194% се усилва бюджетът на Комисията за битка с трафика на хора.

 

Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на националната конференция на тематика „ Превенция и битка с трафика на хора: положителни практики и устойчиви решения “, оповестява Българска телеграфна агенция.

 

За мен и екипа ми тематиката за предварителната защита и битката с трафика на хора не е нормално предизвикателство. То е опция да покажем, че България способства доста и по решителен метод в битката с трафика на хора, разяснява Габриел.

 

Габриел е ръководител на комисията. Тя подсети, че е работила по тематиката още до момента в който е била евродвпутатка. " Искам да покажем, че България способства доста в битката с трафика на хора. Той е отричане на достиженията а демокрацията. Лишава човек от неговите права, от неговите достолепия. Трафикът на хора е камшик на нашето съвремие ", сподели вицепремиерката. 

 

Тя изброи факторите, които способстват за трафика на хора - беднотия, неприятни равнища на сигурност, ниско обучение. " Затова посланието ни е да изкореним първопричината за това закононарушение ", сподели първата ни дипломатка.

 

" Ако няма търсене на евтина работна храна, на органи, на полово услуги, ще живеем във времена, в които трафикът на хора е единствено неприятен спомен ", уточни тя. 

 

" Основен приоритет би трябвало да са ни животът, правата на жертвите на трафик на хора и тяхната сполучлива интеграция ", сподели Габриел. И изиска погвисоки санкции за този тип престъпност. 

 

На конференцията е и вътрешният министър Калин Стоянов. " Само със взаимни старания можем да идентифицираме провокациите и да очертаем нужните ограничения за реализиране устойчиви решения в битката с трафика на хора.

 

През последните десетилетия сме очевидци на задълбочаващи се рецесии – стопански, военни, екологични, демографски. Това, от своя страна, води до нарастване на случаите на трафик на хора, а методите за осъществяване на това закононарушение стават все по-разнообразни, което изисква бърз и съответен институционален отговор.

 

Подобна наклонност следим и във връзка с контрабандата на мигранти – закононарушение, тясно обвързвано с трафика на хора. Практиката демонстрира, че постоянно незаконни групи се занимават и с двата типа незаконна активност, генерираща големи облаги.

 

България поредно работи за предварителна защита и битка с тези закононарушения, които освен съставляват сериозен риск за здравето и живота на хората, само че са и жестоко посягане към техните права и достолепие.

 

На национално равнище е основано положително взаимоотношение сред всички ангажирани участници. Осъществяваме интензивно оперативно съдействие с задграничните сътрудници, непрекъснато укрепваме наличния потенциал за предварителна защита и дейно следствие. Особено внимание се отделя на подпомагането на жертвите. Участваме интензивно в полемиките на европейско равнище и способстваме за възстановяване на общия европейски отговор на трафика на хора и каналджийството ", уточни Стоянов.

 

За пръв път половата и трудова употреба доближат идентични равнища - по 40%, съобщи Дамян Шмид, координаторка на Европейски Съюз за битката с трафика на хора. И изясни, че повода е, че половата употреба към този момент е съвсем напълно онлайн. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР