Трафик НюзЦената на литър бензин А-95 падна под 2 лева

...
Трафик НюзЦената на литър бензин А-95 падна под 2 лева
Коментари Харесай

Цената на бензина в Пловдив падна под 2 лева

Трафик Нюз

Цената на литър бензин А-95 падна под 2 лв. в Пловдив. Това се случва за първи път от доста месеци насам, а поевтиняването стартира след митингите против цените на горивата.

На две от бензиностанциите на „ Рогошко шосе ” в Пловдив литър от това гориво се търгува за 1,99 лева На същите обектите дизелът се продава за 2,16. 



Резултата от намелението не закъсня. Почти през целия ден, а и вечерта опашка от коли се бе образувала пред колонките на обектите за гориво. Пред наш кореспондент чиновниците описаха, че цените при тях не са скачали фрапантно, както по другите бензиностанции. 



Дизелът и той означи поевтиняване, като през днешния ден цената му в града под тепетата е сред 2.20 и 2.40 лв. за литър. По бензиностанциите през днешния ден цената на метана е в рамките на 1.49-1.57 лв. за кг, а бензин А98 варира сред 2.24 и 2.50.

Още в понеделник цената на бензина и дизела потегли надолу, откакто за денонощие всеобщите горива поевтиняха с 4-5 стотинки за литър. Само за ден междинното поевтиняване в страната на всички продавани горива е сред 2 и 3 стотинки.

Област Пловдив е на 5 място в класацията на Fuelo.net за най-евтини горива в България за през днешния ден.

Движението на цените на горивата надолу надали е разследване на цените на петрола на международните пазари. Както е известно, през предходната седмица той поевтиня за първи път от три месеца под 70 $ за барел, само че български специалисти обявиха преди няколко дни, че това не може да се отрази бързо в цените на дребно. Оказа се, че бъркат. Бързият спад на цените демонстрира и още нещо - че на пазара за горива у нас има задоволителен марж на цените в интерес на търговците и е въпрос на положително предпочитание от регулатора, в тази ситуация Комисията за защита на конкуренцията - да наложи намаляването му в интерес на потребителите.

 

И още: 
Големите бензиностанции с оферти по какъв начин да паднат цените на горивата


Снимка: bTV

Големите бензиностанции с оферти по какъв начин да паднат цените на горивата. След изключителна среща с вицепремиера Томислав Дончев, от петролната и газова асоциация оповестиха, че са подготвени да разгласяват себестойността на горивата, в случай че антимонополната комисия позволи.

Големите вериги оферират през зимата да не се влага биодобавка, която в допълнение оскъпява горивата. Това ще спести няколко стотинки в крайната цена, само че съгласно страната не трябва да се прибързва.

„ Би улеснило водачите, тъй като добавката от време на време затруднява работата на мотора през зимата, само че тя не е безспорна. Такава мярка би концентрирала потреблението на по-скъпата добавка през летния сезон ”, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

От петролната асоциацията обясниха, че ограниченията, които оферират, изискват законови промени и резултатът няма да се усети след ден – два, а цената към този момент пада.

„ Не поради митингите, в случай че следите цената на суровия нефт, ще видите, че цената на суровия нефт падна съществено, оттова и в крайния артикул в бензиностанцията ”, сподели Андрей Делчев, ръководител на БПГА.

Другите вероятни ограничения плануват понижаване на личния състав в бензиностанциите, както и обществено оповестяване на цените.

„ Това би могло да бъде интерпретирано и като мярка, която дава късмет на разнообразни търговци да се сговарят по-лесно за цени. Няма безспорна мярка – дайте ни време ”, съобщи Томислав Дончев.

Реакцията от страна на Комисията за защита на конкуренцията към момента няма./ Бтв

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР