Трафик НюзОчакват да се намали площта на зоната около огнище

...
Трафик НюзОчакват да се намали площта на зоната около огнище
Коментари Харесай

Ловци се надяват да подгонят глиганите другата събота

Трафик Нюз

Очакват да се понижи площта на зоната към огнище на АЧС, където е неразрешен ловът

Ловци чакат груповият лов на глигани да се открие идната събота, 28 септември. В петъчния брой на „ Държавен вестник ” бяха обнародвани измененията в Закона за лова и опазването на дивеча, съгласно които министърът на земеделието има право да промени периодите на ловуване със своя заповед при усложнена епизоотична конюнктура. Заради свинската чума популацията на диви свине би трябвало да се понижи фрапантно, тъй като те са измежду главните преносители на болестта.

Според измененията, записани в Дъждовни води, се позволява групово ловуване на дива свиня в не повече от три дни, в това число събота и неделя, от 7 поредни дни за един ловностопански регион, като ловуването се прави по график, одобрен от шефа на съответното държавно горско или ловно стопанство.

„ Възможно е ловът да се открие по-рано и да завърши 2 месеца след законовия период към средата на март, като по този метод ще се прави по-ефективен надзор на популацията и ще се контролира числеността на дивечовите ресурси при дива свиня. Министърът ще може да лимитира или не разрешава отстрела на някои типове дивеч и да ползва хигиеничен отстрел на диви животни ”, написа земеделският министър Десислава Танева в профила си във Facebook на 12.09.2019 година, когато законът бе признат на второ четене от Народното събрание.

Някои от авджиите се надяваха груповият лов да започва още тази събота. „ Толкова бързо няма да могат да се изготвят графици. Очаквам след почивните дни, във вторник-сряда да се направи нужното и в събота да се открие груповият лов ”, сподели за  TrafficNews  Румил Лачев, основен специалист към Българския ловно-рибарски съюз /БЛРС/.   

Първоначално се очакваше ловът да започва още на 15 септември.

Продължават диалозите за това дали да се ловува в зоните, които са към огнища на африканска чума по свинете /АЧС/. Сега ловът е неразрешен на 200 кв. км,  около инфектираното място, с което доста от дружинките не са съгласни. Според тях там се образували „ тихи зони ”, в които се криели инфектирани глигани. Ловци даже готвеха народен митинг за 15 септември, в случай че не бъдат признати настояванията им за по-облекчен режим при отстрела на глигани.

„ Нашето мнение е да не се анулира възбраната, само че да се  намали зоната. Сега площта под забрана е доста огромна – към 20 000 хектара. Предлагаме тя да се понижи на половина ”, сподели още Румил Лачев. Той чака решение по въпроса да има също идната седмица.

По думите на Лачев, положителната вест е, че понижават записаните позитивни проби за АЧС по глиганите. Той обаче не е оптимист, че заложената цел – до края на ловния сезон популацията да е 0,3%, ще се извърши. Според стандартите в лова, 1% значи едно прасе на територия от 100 хектара.

По последни данни, над 97 000 са глиганите на територията на България, а проектът за отстрел е за 81 000 диви прасета.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР