Трафик НюзКФН качи на сайта си двата варианта на новата

...
Трафик НюзКФН качи на сайта си двата варианта на новата
Коментари Харесай

Бонус-малус: Хулиганите на пътя плащат с 400% повече

Трафик Нюз
КФН качи на уеб страницата си двата разновидността на новата система за публично разискване през идващите три месеца

До 400 % може да нарастне наложителната застраховка " Гражданска отговорност " за систематичните извършители на пътя. Най-примерните водачи пък могат да си спестят до 25 на 100 от цената. Това планува препоръчаната система бонус-малус,  която към този момент е качена на уеб страницата на Комисията за финансов контрол за публично разискване.  Работната група по плана изготвяше цените близо половин година.  Идеята е водачите с повече нарушавания да заплащат повече, а прецизните - по-малко.

Според документа клас „ бонус-малус ” ще се дефинира за всеки притежател на кола, без значение физическо или юридическо лице и то за всеки обособен негов автомобил.

Освен КФН виновни за плана са Министерство на вътрешните работи и транспортното министерство, а в подготовката на текстовете е взела участие и Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". В идващите три месеца всички наранени могат да изричат мнение по плана. Това може да стане на телефона на КФН: 0800 44 444 или на електронен адрес на КФН: [email protected]

Работната група предлага две различни скали за " бонус-малус ": едната с 15 при базов " безпристрастен " клас 6, пет класа " бонус " и девет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия " бонус " клас се осъществя отстъпка от 23% от базовата награда, а в най-утежняващия " малус " клас се осъществя нарастване от 400% на базовата награда.

Втората канара съдържа 20 при базов " безпристрастен " клас 8, седем класа "
бонус " и дванадесет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия " бонус " клас се осъществя отстъпка от 25% от базовата награда, а в най-утежняващия " малус " клас се осъществя нарастване от 400% на базовата награда.

При превишаване на скоростта в обитаемо място с сред 21 и 30 км/ ч. се прибавя 1 точка към класа ни. Шофирането с алкохол над 0,8 промила ще носи 5 спомагателни малус точки, плануват част от препоръчаните текстове.

Идеята е в границите на публичното разискване заинтригуваните да кажат коя от двете скали избират. Авторите на концепцията означават, че при системите с по-малко класове преходът от един в различен клас е по-бърз, само че наградите се усилват по-рязко. 

Носители на " бонус-малус " класа се планува да бъдат и притежателят на колата, и водачът, само че на обособени учредения - притежателят може да се разпорежда с транспортното средство и да взема решение кой ще го ръководи, а водачът работи в съответната пътна конюнктура. Предвижда се да се регистрира това, че не всички коли на един притежател се карат с идентична степен на риск и нарушаванията на една кола няма да въздействат на останалите.

Собственикът ще афишира водачите в полицата и двамата дружно ще носят административно наказване, в случай че не го създадат.

Работната група предлага решение на казуса, при който притежателят препродава фиктивно колата си, с цел да избегне отрицателната оценка. Новият притежател ще се води " безпристрастен " клас, само че при последваща препродажба насъбраните " малуси " ще се вземат поради, тъй че идващият притежател да се окаже в същия " бонус-малус " клас, който би имал, в случай че собствеността не е била прехвърляна.

Профилът ни ще се дефинира единствено на база на нарушаванията, осъществени след 1 януари 2020 г.  А действително ще плащаме застраховка съгласно досието си от януари 2021 година

Цялото предложение  на КФН вижте  ТУК .

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР