Трафик НюзДнес отбелязваме Международния ден на безследно изчезналите лица. Той

...
Трафик НюзДнес отбелязваме Международния ден на безследно изчезналите лица. Той
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на безследно изчезналите: Колко българи са в неизвестност?

Трафик Нюз

Днес означаваме Международния ден на безследно изчезналите лица. Той е въодушевен от страданието на хиляди хора, чиито близки и родственици са в неопределеност. 

Общото заседание на ООН прима Декларация за отбрана на всички лица от принудително изчезване чрез резолюция 47/133 на 18 декември 1992 година Смята се, че скрито отнемане от независимост се практикува в към 30 страни. Работната група на OHCHR записва към 46 000 случая на хора, изчезнали при незнайни условия единствено за година.

СНИМКИТЕ ТУК

Денят се отбелязва от 2003 година най-вече в страните от Европейския съюз по самодейност на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата, жертви на полово принуждение.

От 2007 година Европейската комисия резервира номер 116000 като общ номер за гореща телефонна линия за съобщаване за изчезнали деца на цялата територия на EС и прикани страните членки да извършат нужната подготовка и да го приведат в деяние.

През 2010 е подписана конвенция, в която насилственото похищение е квалифицирано като закононарушение против човечеството, както е регламентирано и правото на жертвите на отвличания да научат за аргументите, хода на следствието, резултатите от него и за ориста на безследно изчезналите.

Всяка година набъбва броят на българите, които изчезват мистериозно. За мнозина не се написа, не се схваща - тях просто престава да ги има. Част от тях стават жертва на трафик на хора, други биват умъртвявани или губят живота си при неизяснени условия, а телата им от време на време даже не биват намирани. 

Някои пък влизат в хрониките на Министерство на вътрешните работи за изчезнали лица. Част от тях се прибират, други не. Някои са отвлечени, други сами желаят да отидат в заточение. 

159 българи са с жълта бюлетина за " Изчезнали лица " в базата данни на Интерпол, a от тях 18 са оповестени в неопределеност тази година. Междувременно в България продължава да няма обединен указател на изчезналите. 

Никол е на 5 години и изчезва безследно на 30 юли тази година. Нейното лице не е показвано по медии, макар че и на него е залепен жълтия етикет на Международната престъпна полиция. В листата на изчезналите през 2018 попадат още 17-годишната Борислава от София, 13-годишната Емине, последно забелязана в Нови Пазар и 16-годишната Бети, която по времето на изгубването си е била на територията на Германия. 

Две пловдивчанки също не престават да попадат в описите на Интерпол - Дарина Борисова изчезва предходната година на 14-годишна възраст, до момента в който е била в Пазарджик, а Мария Здравчева, която през днешния ден би трябвало да е на 72-години изчезва през 2010 от Първомай. И двете дами до ден сегашен са в неопределеност. 

Това са единствено случаи, поместени в Интерпол, но по неофициални данни близо 1000 българчета под 18-годишна възраст изчезват единствено за година и едвам 80% от тях биват намирани. 

Освен малолетни и малолетни, другата изключително рискова група е тази на възрастните хора. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР