trafficnews.bgРазказът на пловдивчанката за трагедията, при която загуби бащата на

...
trafficnews.bgРазказът на пловдивчанката за трагедията, при която загуби бащата на
Коментари Харесай

Съпругата на удавения в Поморие пловдивчанин: През цялото време флагът беше зелен!

trafficnews.bg
Разказът на пловдивчанката за нещастието, при която загуби бащата на детето си
Два дни след нещастието, в която двама братя от Пловдив – Христо и Миро се удавиха в Поморие, брачната половинка на Ицо се свърза с  TrafficNews.bg , с цел да опише какво в действителност се е случило във съдбовният ден.

Две тела бяха извадени от морето край Поморие в събота. Според специалистите, които направиха оглед на мястото, удавените са двама братя от Пловдив - на 31 година и 29 година Единият от тях е изваден от водата полумъртъв. Хората са пробвали да го спасят, само че секунди по-късно той умрял. Брат му е бил на към 200 метра зад шамандурата.

Пловдивчаните са били на курорт за уикенда в Поморие дружно със брачната половинка на Христо. Тя също е влезнала с тях в морето, само че е излязла на брега минути преди случая.



Ето какво описа Ани Средева:

„ Решихме на отидем до морето за къса отмора на посетители при наша доста скъпа другарка. Тя ни нагости с апетитен обяд и към 14 часа се опънахме на шезлонги на плажа. Ицо, както постоянно се грижеше за музикалния декор. В морето имаше талази, само че е море. Флагът беше зелен. Миро влезе да плува, върна се и продължихме с груповия мързел. Към 18 часа взехме решение, че е време да си вървим. Ицо и Миро взеха решение да влязат в морето за последно. Де да знаехме, че в действителност ще е „ за последно “! Но последвалите събития не могат да се предскажат! Аз също потеглих с тях, само че взех решение,че водата е студена и не ми се мокри.

Те продължиха сами със смях и смешки. Морето на този плаж първоначално е много плитко и човек навлиза много във вътрешността, с цел да му е най-малко до кръста. Никой от тях не е ловък плувец, само че и не са хора,които работят самонадеяно и рисково в морето.

След минути аз и приятелката ми чухме зов „ Помощ!Помощ! Давя се! “. Аз разпознах гласа на брачна половинка ми и скочих да видя какво става, тъй като нямах видимост към морето от шезлонгите и чадърите пред нас. Видях по какъв начин хора (поне 4-5 мъже) се втурнаха към водата. Аз незабавно се затичах и влязох след тях. Не видях добре къде са, само че някъде към шамандурата, не по във вътрешността. Мъжете във водата крещяха „ Морето дърпа, морето дърпа “. Аз заплувах против вълните и сама усетих завличане и придърпване във вътрешността. Не съм добър плувец, по тази причина се обърнах и заплувах към брега,а щом усетих дъно стъпих и затичах към плажа. Другите мъже също заизлизаха, само че видях че някой се държи за шамандурата.

В първия момент помислих, че е моят Ицо! През това време приятелката ми дотича с телефон и се обадих на 112. Може и други хора да са звънели, не знам. Часът беше 18:06. Приеха сигнала и споделиха, че изпращат екипи. После се втурнах към вълнолома, тъй като от там има по-добра видимост. Шамандурата, към която се случи всичко, беше имено първата от вълнолома. От там видях, че индивидът на шамандурата не е Ицо! Затърсих с очи в морето, само че не го виждах.

На носа имаше хора, хукнах към тях и видях тяло. Беше обърнато с корема надолу и не виждах кой е. Крещях „ тяло, тук е! “ Треперех цялата и трескаво мислих какво да направя, с какво да оказа помощ. Появи се човек в униформа (забравих дори каква беше), който ме разпита момчетата близки ли са ми, знам ли имената и сходни неща, на които отговарях механично.

 Видях, че момчето на шамандурата бе избавено и изведено на брега от двама мъже. Междувременно забелязах,че в морето имаше хора, в това число майки с деца, а никой не смени тъпия зелен байрак!

Мъж заплуваше към брега от другата страна на вълнолома, като в това време още двама мъже го настигнаха и помогнаха за изваждането на тялото. Аз изтичах при тях на брега и разпознах Миро. Дойдоха още хора. Веднага започнаха реанимация. Междувременно пристигна и избавителен екип- пожарна! Носеха огнеупорни облекла и въжета! Аз се развиках „ Каква е тази пожарна? Какво гори! “ Мъжът, който пръв стигна до Миро също увеличи звук и изкрещя „ Плажът гори! “. Беше със сини очи и червен бански. Предполагам професионален избавител. Изказвам му огромни благодарности за стореното. Стори ми се обезверен като мен, че не е могъл да стори повече.

Междувременно реанимацията продължаваше напълно ръководена от една жена по бански, рускиня, в следствие разбрах, че е доктор пристигнала на отмора. Не знам по кое време се появиха и лекарите от незабавна помощ.

 Загубих визия за времето. Молех се. Пак изтичах на вълнолома и затърсих с очи. И повтарях „ има още един човек в морето, има още един човек в морето “. Чух мъже да споделят, че евентуално морето го е завлякло във вътрешността и на следващия ден като се надуе тялото ще изплува.

Отчаях се. Изпсувах на разум и се вкопчих в вярата за знамение! Видях лодка. Пак затичах към плажа. От лодката изкараха моя Ицко и го метнаха на брега. Безжизнен. С притворени очи. А устата като че ли вечно отворена за финален мирис, финален зов за помощ, последно „ Обичам ви! “ Хванах го за ръката и се предадох на шока.

Рускинята ми би инжекция диазепам. И след това усетих празнотата. Останалото ми е като в мъгла – механични дейности, механични отговори на задаваните въпроси, механично вдишване на дълбоки глътки въздух, с цел да не не помни, че съм жива.

Любимият мъж и нашето братче се удавиха. Дали ненавиждам морето ли? Не, не го ненавиждам. Да беше човек да го намразя и да му извия врата но то... буря. Все едно да ненавиждам земята, по която вървя. Но съм откровено признателна на хората, които помогнаха! Бяха доста! ”.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР