Традицията за Великден повелява, че на трапезата ни трябва да

...
Традицията за Великден повелява, че на трапезата ни трябва да
Коментари Харесай

Колко ще ни струва агнешкото на Великден и шири ли се спекула в Пловдив?

Традицията за Великден повелява, че на трапезата ни би трябвало да има агнешко месо. То е  неизменима част от празниците, а напора по пловдивските магазини към този момент е реалност. Въпреки нарастването в цените на месото, опашките в хипермаркети, месарски магазини и кланици  стават все по-големи,  в някои вериги  до петък вечер  агнешкото месо бе продадено.  
Прочетете още
Колко обаче ще коства агне на трапезата  през 2023?

Ето какво откри инспекция на Trafficnews:

Тази година цената за кг живо тегло се е покачила с 2 лв., като тя варира от 11 до 12 лв.. Миналата година тя е била към 8 лв..  

„ От 2 години се следи с по 2 лв. скок в цената за кг агнешко месо. През 2021 година кг за живо тегло започваше от 6 лв. най-много до 8 лв. ”, разясняват още те.

В пловдивските хипермаркети цените са съвсем сходни. Например в  „ Lidl ” агнешка задна четвъртина е на цена от 20 лв. за кг, а предна е с един лев по-малко за кг. Цената за агнешки котлет с ребра е 17 лв. за кг. В Kaufland агнешкото месо към този момент е разпродадено, а цените там са били едни и същи- агнешка задна четвъртина е на цена от 20 лв. за кг, а предна може да бъде закупена за 19 лв. за кг. Цените в „ Т-Маркет ” още веднъж са сходни.

От огромните хипермаркети най-скъпо агнешко месо може да закупим от „ Метро ”. Там агнешка задна четвъртина е на цена от 27 лв. за кг, а предна четвъртина може да бъде закупена на 26 лв. за кг. Ако някой реши да си закупи цяло агне охладено- без глава, цената му за кг в „ Метро ”  е 24 лв..



Медията ни посети  и профилирани месарски магазини. Там цената за агнешка предница е към 28 лв. за кг. В кланици покрай града, агнешко месо стартира от към 22 лв. за кг, само че не надскача 30 лв..

„ Да, сигурно има нарастване в цените, само че 30 лв. за кг съгласно мен е далавера. Има много пазаруващи по магазините, макар, че цените са увеличени. Хората държат да имат агнешко на трапезата, въпреки всичко е празник ”, разяснява пазаруващ.

Дроб сармата в съвсем всички профилирани магазини и огромни хранителни обекти варира сред 9 и 10 лв. за кг , като спрямо миналата година не се следи скок в цената й. 

Синият щемпел с номер на кланицата демонстрира, че произхода на месото е български.



 



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР