Традицията стара и емблематична къща в София да бъде съборена

...
Традицията стара и емблематична къща в София да бъде съборена
Коментари Харесай

Къща, в която е живял класикът Димитър Димов в София, беше съборена в навечерието на вота

Традицията остаряла и емблематична къща в София да бъде съборена в навечерието на избори беше спазена. В събота беше съборен законно и домът, в който е живял писателят Димитър Димов през 1945 година

Старата къща се намира в елитния квартал „ Лозенец “ на улицата, носеща името на създателя на романа " Тютюн ". Тя не е родният дом на писателя и е ситуирана близо до къщата-музей " Димитър Димов " (на ул. " Кръстьо Сарафов " 26), където той прекарва последните 12 години от живота си.

През зимата и пролетта на 1945 година Димов и първата му брачна половинка Нели Доспевска се откриват в дома на семейство Доспевски на ул. „ Свети Седмочисленици “ № 49 (днес ул. „ Димитър Димов “ № 6), излиза наяве от информация на уредниците на неговия музей. В момента, в който двамата се реалокират на квартира на ул. " Иван Асен ", писателят е подготвял за щемпел романа си " Осъдени души ".

Съседи на съборената къща са водили правосъдна борба за оборване на разрешенията за градеж, визата и подробния организационен проект, само че са я изгубили. Къщата не е имала късмет да бъде избавена, защото съгласно Министерството на културата, постройката не е недвижима културна полезност.

" Много е тъжно, само че районната администрация би трябвало и може да постъпва само в границите на закона и в случай че казусът е в закона, то той би трябвало да бъде изменен, тъй че да отбрани публичния интерес. Необходимо е и в случай че страната счита нечия частна благосъстоятелност за социална полезност да обезщетява заслужено притежателите ѝ, тъй като по този начин е редно ", написа
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР