Традицията на Черния петък, тръгнала от САЩ, се приема за

...
Традицията на Черния петък, тръгнала от САЩ, се приема за
Коментари Харесай

Търговци за Черния петък: Такива неща не се бяха случвали досега, а идва Коледа

Традицията на Черния петък, тръгнала от Съединени американски щати, се приема за начало на коледното извършване на покупки към този момент и в България. С тази разлика, тук черният петък към момента остава случайно събитие, последвано от пауза и " гърмеж " от пазаруващи в дните преди Коледа.

През предходната година огромните търговски центрове бяха затворени таман преди празниците, доста хора по насила пазариха онлайн, тази година търговците са заложили на дни наред понижения - Черният петък към този момент се разтегли сред един ден и цяла седмица като гладко мина и в кибер понеделник. И в случай че последното оттатък океана е ден за огромни понижения на електроника, на локална почва се имат поради пониженията, предлагани единствено онлайн. В допълнение има търговци, които на процедура оповестиха " черен " ноември в опит да осъществят задържалата се прекалено много стока поради свитото ползване вследствие на пандемията.

" Дневник " беседва с представители на няколко компании за обстановката тази година.

" Хиполенд " - такива неща не се бяха случвали до момента

Още преди да стане известен черният петък в България веригата за детски играчки " Хиполенд " има своя " вманиачен петък " на 12 ноември. Там, където магазините са в молове обаче, промоции има и в черния петък. Мариан Колев, притежател, изяснява, че това е от съпричастност към комерсиалните центрове, в които съвсем всички магазини вземат участие под някаква форма.

Обяснява, че на лудия петък компанията му прави по традиция 25% отстъпка на всички артикули, а по време на черния петък взе участие с други типове разнообразни понижения.

" Тази година имаше доста разнообразни неща, които не бяха се случвали до момента ", споделя за опита си от ноември Мариан Колев. Има поради повишаването на суровините световно и резултата върху крайните цени. Това е основало проблеми да се отговори на българското законодателство, съгласно което за понижена се счита стока, която в продължение най-малко на 1 месец преди този момент е била с по-високата цена, от която търговецът твърди, че прави отстъпка.

" За нас бе мъчно по какъв начин да не подведем клиентите ", споделя Колев имайки поради това, че няма по какъв начин доставчикът да вдигне цената по време на този един месец обратно, а той да не го направи и в това време да отговори на условията на закона. Излиза от ситуацията като на потребителите се дават ваучери за 20% отстъпка от цената, които могат да се употребяват при последваща покупка, която може да бъде и в идната минута.

Потребителите се убедиха, че ние не ги лъжем. Иначе си носим и загубите, споделя Колев. Но също счита, че има доста злоупотреби с черния петък. Често потребителите основателно се оплакват, че се подвигат цените 3 дни преди този момент, т.е. отстъпката е от нереални стойности, единствено че съответните контролни органи очевидно не смогват да ревизират всички търговци и работят единствено по сигнали.

Допълва, че компанията му е демонстрирала съпричастност с моловете за черните петъци, тъй като счита, че след ограничението на достъпа до тях посредством условието за зелен сертификат(което счита за вярно - бел. а.) дребното хора, които са влезнали, не трябва да останат разочаровани като влязат в магазин от веригата и видят, че тя не предлага отстъпки. " Ако не беше този фактор, щяхме единствено с нашия си вманиачен петък да останем ", заключава той.

Оценява тазгодишният поток по време на черния петък на 30% от нормалния преди пандемията. Смята, че това е изцяло разумно поради ограничавания достъп. " И затова към 70% от потребителите, които биха влезнали, ги няма и няма по какъв начин с 30% от клиентелата да направиш същия оборот. Спадовете са доста съществени и това е освен в нашата верига. Процентът е друг - при някои 20, при различен - 50 ", илюстрира той.

Разказва, че тези данни се виждат и с просто око, защото коридорите на моловете и магазините са останали празни празни, което е разочаровало доста търговци, които в действителност са били подготвили преференциални предложения.

" На доктрина знаем, че декември се харчи доста за дарове, само че към този момент знаем и че другите възможности са две - подправен документ или извършване на покупки онлайн ", счита той. Отбелязва, че при " Хиполенд " също се следи огромен растеж на онлайн поръчките, само че оборотът онлайн не е в положение да компенсира пропуснатия оборот от физическите магазини. Причината е, че по негови наблюдения огромна част от потребителите не могат или не желаят да пазарят онлайн. В допълнение е обяснимата им реакция на затваряне в дома и отвращение за извършване на покупки поради пандемията и обвързваните с това ограничавания. " Хората си споделят: аз не желая нищо да закупувам, желая да си заставам у дома ". Смята, че процентът на потребителите с подобен метод на мислене и избор на живот изолирани в дома е " сериозен ".

" Юск " - черният петък стартира в четвъртък

Черният петък е по-успешен и от предходната, и от по-миналата година, пък демонстрират данните на компанията за домашно обзавеждане Jysk ( " Юск " ). Според Любен Мишев, ритейл управител в компанията, това се дължи на доказания към този момент от доста търговци факт, че пандемията е принудила потребителите да се извърнат повече към дома си и парите различен път харчени за ваканции, заведения и други са били пренасочени в усъвършенствания на жилището.

Компанията постоянно прави понижения, несвързани с празници, само че за черния петък те обгръщат доста огромна група продукти - към 75% от всички. През тази година черният петък се е прострял в границите на четири дни - от четвъртък до неделя като повода за това е, че всекидневно талоните за отстъпки след покупка, се употребяват в тези дни.

Разказва Такива понижения на толкоз огромна група продукти вършим единствено за Черен петък. Няколко продукта могат да стигнат до 1-2 продукта, само че толкоз доста не. Сега завивки матраци на доста положителни цени. Над 75% от асортимента бе понижен.

Тази година в потребителската кошница с понижения са попадали постоянно мебели и матраци за сметка на сувенирите и декорацията, които са били най-продавани в предходни издания на черния петък. Това на процедура е повишило и междинната стойност на покупките от обособените консуматори. Спестените от развлечения пари са отишли в замяна на по-скъпи продукти.

Изискването на зелен документ принуди българите да пазарят по-рядко, само че на по-висока стойност. Преди клиентите са посещавали обекти на веригата от 2 до 4 пъти месечно, в този момент са ги свалили до 1-2 пъти месечно, само че купуват повече неща, проучва Мишев. " От тази позиция е доста мъчно да се каже кое е асъдействало за покачване с 15% на междинната стойност на кошницата ", добавя той като отбелязва, че все още се следи дребен спад в броя посетителите, защото множеството са съумели да се приспособяват към новите условия за визити на огромни търговски обекти.

Той също отбелязва, че има сериозен растеж в онлайн извършването на покупки като от началото на пандемията непрестанно има преливане на интереса от физическите магазини към извършването на покупки онлайн и назад. Смята, че ползата към физическите магазини се връща, когато хората съумеят да възприемат поставящите им се нови условия.

Пазаруване преди " огромното експлоадиране "

В очакване на " огромно експлоадиране " в извършването на покупки, което нормално се състои сред 20 и 24-и декември, в " Технополис " изпращат сполучлив черен петък. И в тази верига акцията е била по-дълга от нормалното - три дни. В тях няколко хиляди продукта от всички групи артикули са били с понижени цени. " За да има многообразие за всеки клиент ", изяснява Йордан Вакъфов

Най-търсени си остават тв приемниците, пералните и телефоните. Очаква се тази наклонност да се затвърди и за коледното извършване на покупки, когато постоянно се случва покупката на огромен тв приемник да е подаръкът, който цялото семейство си прави.

За обектите на веригата в София Вакъфов регистрира, че хората са били готови със зелен документ и не се е налагало да има върнати, а други са избрали опцията, която към този момент няколко вериги оферират за изнесени каси на открито.

Този черен петък онлайн продажбите са били повече от нормалното като мениджърът счита, че по този начин са пазарували най-вече хора, които авансово са създали оглед на мечтаните артикули, сравнили са ги, избрали са и единствено са чакали понижението, с цел да купят с натискането на няколко бутона. Така те се възползват и от опцията за бърза доставка - в границите на 24 часа.

И той на собствен ред регистрира, че леко се е покачила междинната сума на извършване на покупки по отношение на предходни издания на черния петък.

Хиляди кликове по едно и също време

Уеб основаният търговец eMAG e най-активен в акцията си всяка година за Черния петък като изпраща в имейли и " подгряващи " предложения няколко дни по-рано. За тази година регистрира растеж от 13% на поръчаните артикули и 17% по-висока стойност на поръчките до общо 55.9 млн. лева Данните обгръщат както директните продажби на търговеца, по този начин и тези на независими компании, които употребяват платформата й.

От тях се вижда още, че за обособени артикули, измежду които мобилни телефони, безжични слушалки, автомобилни гуми, е имало поръчки на стотици продукти. Резултатите удостоверяват съществена наклонност в развиването на електронната търговия у нас: консолидиране на поръчките от една дестинация за разнообразни типове покупки и консолидиране на онлайн извършването на покупки в ежедневните привички на клиентите. В тазгодишното издание на акцията потребителите са добавяли в пазарската си количка приблизително 3 продукта от разнообразни категории (50% нарастване по отношение на предходната година), сочи анализът на търговеца.
Според него се затвърждава видяното от предходната година, че се пазари от всички категории - доста преносими компютри, дребни домашен уреди, артикули за дома, играчки, артикули за персонална грижа, както и облекла и дарове за празничния сезон. В съпоставяне с предходната година има растеж на заплащането с карта и на поръчките през мобилното приложение на търговеца. Други особености: Клиентите са добавяли приблизително по 3 продукта в пазарската си количка - с 50% повече спрямо предходната година;
Отделили са приблизително 430 лева - нарастване с 61% по отношение на предходната година;
Поръчките през мобилни устройства доближават най-високото си равнище досега, съставлявайки 74.83% от общия брой на направените поръчки;
Плащане с карта: 24.26% от поръчките са платени онлайн, най-големият % досега.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР