Традицията да се носят годежни пръстени датира от Древен Рим.

...
Традицията да се носят годежни пръстени датира от Древен Рим.
Коментари Харесай

Историите зад годежните пръстени на кралските особи

Традицията да се носят годежни пръстени датира от Древен Рим. Оттогава това украшение е минало през доста трансформации, тъй като дамите постоянно са желали да имат нещо особено. Днес обаче ще ви срещнем с историите на някои много известни бижута, които са станали част от историята.
Кралица Елизабет

Принц Филип предложил брак на Елизабет II през 1946 година и тя към момента носи пръстена. Неговата история е неповторима. Знаейки за желанието на сина си да се ожени, майката на Филип, Алис, му подарила своята тиара, която ѝ била дадена за сватбата. Филип взел диамантите от украшението и направил и пръстен, и гривна за булката си.

Принцеса Даяна и Кейт Мидълтън

Известен факт е, че принцеса Даяна е носила изящния годежен пръстен преди Кейт. През 1981 година, когато Даяна и Чарлз се сгодили, бижуто провокирало огромна гласност, тъй като пръстенът бил закупен от магазин за 60 000 $, а не бил особено направен, което било в несъгласие с кралските обичаи.

Но историята зад пръстена е друга. Чарлз е бил въодушевен от брошката на кралица Виктория, когато избирал пръстен за Даяна. Тази брошка е същинско завещание, което принадлежало на кралското семейство от средата на 19 век, тъй че нямало по какъв начин да бъде превърната в пръстен. Приликата сред пръстена и брошката е поразителна.
Сара Фъргюсън

Бившата снаха на Елизабет II, която беше омъжена за втория наследник на кралицата, носеше необикновен годежен пръстен - рубин с овална форма, заобиколен от диаманти. Слуховете са, че принц Андрю е избрал този драгоценен камък, с цел да си отива на алената коса на Сара.

Интересен факт е, че Мери от Тек първа е носила пръстен с тези камъни, а годеникът ѝ умрял преди сватбата им на 28-годишна възраст. Принцеса Маргарет била втората, която носила рубинен годежен пръст. Уви, била е нещастна в брака си и е умряла рано. Сара Фъргюсън била третата с рубинен годежен пръстен. След развода с Андрю, монархията заобикаля всички бижута с този камък.

Жозефин

Когато 26-годишният Наполеон предложил брак на вдовица с 2 деца, която била с 6 години по-голяма от него, фамилията му било меко казано шокирано. Той обичал Жозефин толкоз буйно, че упорствал тя да резервира купата „ императрица” даже след развода им и продължавал да се грижи за нея и децата ѝ.Годежният пръстен също отразявал какъв брой дълбока е привързаността на Наполеон към Жозефин. Пръстенът бил много непретенциозен, тъй като позицията му била много ниска по това време, само че въпреки всичко имал сантиментално значение. Пръстенът се състоял от 2 камъка с форма на круша: сапфир и елмаз, които символизирали двама влюбени.

Впоследствие Жозефин подарява този пръстен на щерка си и бижуто се предава на потомците на императрицата за още 2 века. През 2013 година е продадено на търг. Началната цена била 20 000 $, само че в последна сметка стига до внушителните 950 000 $.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР