Традиция в Чипровци е седмица преди Рождество близки и приятели

...
Традиция в Чипровци е седмица преди Рождество близки и приятели
Коментари Харесай

Любовта във времето: 16 семейства празнуват златна сватба в Чипровци

Традиция в Чипровци е седмица преди Рождество близки и другари да празнуват дружно половинвековния брак на двойки от града. Тази година златна женитба имат 16 фамилии, а едно отбелязва шест десетилетия взаимен живот.
Йорданка и Михаил Павлови, или както всички ги знаят Данчето и Матушко, са женени от 50 години. Създали са дом, отгледали са две деца, в този момент се радват и на внуци. Не са напускали за дълго родния град и не съжаляват, че са останали там, където са корените им.
„ Бяхме просто другари, дружно сме учили, отиде боец, пристигна си на отпуска и решил, че би трябвало да ме взима ”, споделя Данчето. Михаил добавя: „ Дойдох тука, като граничар с войнишкия нож, отидох при майка ѝ и татко ѝ – ей, или я давате, или.. и я доведох ”. Данчето не се е дърпала, а и по какъв начин ще се дърпа – ”ножа ми у джоба, по какъв начин ще се дърпа, аз съм чипровчанин ”, споделя Михаил.
Семейството не е имало проблеми, живели в една къща с възрастните, само че не могат да кажат нищо неприятно за никой от роднините, признават, че „ където има печка, там има и дим ”. Сега се оправят обикновено, Михаил е с по-добра пенсия като миньор само че, „ в случай че имам 1 лев, разходвам 80 ст. ”. Цигарите отказал на 30 години, по кръчми не върви, „ усетил, че е нездравословно за него “. Пийва у дома винце по една чашка заран, на обед и вечер - ракийка.
" Да е жива и здрава бабата да ми готви, това ни е живота ”, добавя дядо Михаил.
Скоро е закрил фейсбука си, тъй като „ не му разрешили да поздрави Путин ”, неудовлетворен е и от политиците и от публицистите. Двамата живеят непретенциозно, с взаимно почитание и примирителност половин век. За тях това е фамилията, ръка за ръка, ден след ден, година след година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР