Традиционното хоро в Калофер ще се състои и няма кой

...
Традиционното хоро в Калофер ще се състои и няма кой
Коментари Харесай

Кметът на Калофер: Мъжко хоро ще има, вирус в реката едва ли се разпространява

Традиционното хоро в Калофер ще се състои и няма кой да спре жителите да изпълнят ритуала. Това съобщи кметът на града Румен Стоянов, който даже е подготвен да заплати санкция. Любопитното е, че преди няколко дни в изявление за районната медия KarlovoPress.

“Едва ли някой е в положение да спре тази хубава традиция. Хоро ще има, то ще бъде в напълно различен тип. Ще се извърши ритуалът. Ние би трябвало да го спазим”, сподели Стоянов пред Bulgaria ON AIR ден преди Богоявление.

Градоначалникът прикани хората, които идват от други места, да бъдат по-смирени и да съблюдават противоепидемичните ограничения. И увери, че калоферци ще създадат каквото би трябвало.

“Никога не бих си разрешил хората, когато са се хванали на хорото, някой да отиде да им се меси. Все отново това се прави за здраве. Особено в реката надали ще може този вирус да се разпространява”, разяснява още Стоянов. Той добави, че калоферци обичат традициите, само че въпреки всичко съблюдават и законите. Гражданите са били призовани да се разделят на 2 места, тъй че да няма скупчване на хора.

“Ние сме длъжни да го съхраним при каквито и да е условия. Този празник е изживял тежки проблеми и моменти. Сега отново е един подобен, само че считам, че ще се оправим взаимно с църквата и органите на реда”, изясни кметът.

Стоянов посочи, че ще има полицейско наличие, само че то няма да бъде по-засилено от нормално. Според него даже да има издадена възбрана за провеждането на мероприятието, калоферци няма да я спазят.

Много резервации в хотелите в града към този момент са анулирани, тъй че в Калофер не чакат доста посетители празника, означи той.

“Готов съм даже да ме глобят. Аз не съм индивидът, който може да ги спре, само че съм индивидът, който да им оказва помощ. Този празник е публично важен за цяла България”, неотстъпчив е Стоянов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР