Традиционно се смята, че най-редкият цвят на очите е зелен.

...
Традиционно се смята, че най-редкият цвят на очите е зелен.
Коментари Харесай

Кой е най-редкият цвят на очите?

Традиционно се счита, че най-редкият цвят на очите е зелен. Но новите класификации споделят, че различен цвят може да е даже по-рядко срещан, това са сивите очи.

Цветът на очите е наследствена линия, обвързвана с голям брой гени, които въздействат. Гените, свързани с производството на пигменти – меланин, еумеланин и феомеланин – дефинират цвета на вашата кожа, коса и очи.

Цветът на очите на човек отразява неповторима композиция и централизация на пигменти в ириса.

Тази публикация преглежда редките цветове на очите, генетиката на другите цветове на очите и разликите в другите цветове.

Най-често срещаният и най-редкият цвят на очите

Обикновено цветове на очите са:

  • кафяви
  • сини
  • пъстри (лешникови очи)
  • зелени

От тези четири цвята, зелените очи са най-редкият цвят. Проявява се при към 2% от международното население. Пъстрите (комбинация от кафяво, зелено и златисто) е идващият най-рядък цвят на очите.

Синьото е второто най-разпространено, а кафявото оглавява листата с съвсем 80% по света.

Черното не е цвят на очите. Докато някои очи може да наподобяват черни, те са или просто доста тъмнокафяви, или имат огромни зеници.

Сиви очи: Най-редкият цвят на очите

Най-редкият цвят на очите – Сиви

Новите класификации обаче дефинираха, че сивото е общоприет цвят и се трансформира в най-редкия цвят на очите. Преди сивите очи бяха сложени погрешно, като колорит на сините. С тази смяна сивото в този момент оглавява листата като най-редкият цвят на очите.

ЦВЯТ НА ОЧИТЕ СВЕТОВНО НАСЕЛЕНИЕ
Сиви и други по-малко от 1%
Зелени 2%
Пъстри – Лешник/кехлибар 10%
Сини 8% до 10%
кафяви 55% до 79%

Таб. 1 (цвят на очите)

Няма доста информация за сивите очи. В изследванията сивото и синьото исторически са били комбинирани.

Какво дефинира цвета на очите?

Цветът на очите се въздейства от производството на меланин или пигменти в ириса. Повече меланин значи по-тъмни очи, по-малко значи по-светли очи.

Различните типове меланин дефинират характерния цвят на очите. Еумеланинът е черно-кафяв пигмент, виновен за по-тъмните очи, коса и кожа. Феомеланинът е жълто-червен пигмент, който е виновен за зелени или пъстри очи, алена коса и луничките.

Хората в страни, по-далеч от екватора, нормално имат по-светли очи и кожа. По-тъмните очи и кожа са постоянно срещани в по-топлите региони, по-близо до екватора.

 Разбира се, всичко това се свежда до генните.

Генните и цвета на очите

Учените смятаха, че наследяването на цвета на очите е елементарен въпрос дали присъстващите гени са доминантни (експресирани постоянно, когато присъстват) или рецесивни (експресирани единствено когато съответстват със същия ген).

С други думи, кафявият цвят на очите (считан за доминиращ) би се очаквал при дете, даже в случай че единствено единият родител има кафяви очи. Син цвят на очите (считан за рецесивен) би се очаквал единствено при дете с двама синеоки родители.

Но последните открития демонстрират, че генетиката на цвета на очите е по-сложна от това. Двама души с кафяви очи да вземем за пример могат да имат дете с по-светли очи.

Повечето гени за цвета на очите имат нещо общо с превоза, производството и съхранението на меланин. Повече меланин в ириса води до кафяви очи, до момента в който по-малко от него може да значи сини, пъстри, зелени или сиви очи.

Количеството меланин, присъстващо в предната част на ириса, задната част на ириса и в пласта на стромата сред тях също има значение.

Какви гени дефинират цвета на очите ви?

Множество гени въздействат върху другите комбинации и концентрации на меланин. Генът OCA2 играе най-важната роля при определянето на цвета на очите ви.

Учените са разпознали минимум девет други гена, участващи в производството и разпространяването на пигменти. Например генът  HERC2  включва и изключва  OAC2 гена, в случай че е належащо. 

Други гени, които играят роля в цвета на очите, включват  ASIP , IRF4 SLC24A4 SLC24A5 SLC45A2 , TPCN2 TYR и  TYRP1 . Безброй комбинации от тези гени създават цялост от цветове, които дефинират какви ще са ви очите.

Разлика в очите

Необичайните цветове или външен тип на очите са редки и попадат в категорията „ други “ със сиви очи.

Хетерохромия

Хора с  хетерохромия имат очи с друг цвят. Някои хора се раждат такива. Често няма известна причина за това, само че може да бъде породено от положение, известно като пиебалдизъм, липса на кафези, произвеждащи пигмент, в петна от коса, кожата и в някои случаи, едното око.

Можете също по този начин да развиете хетерохромия по-късно в живота. Може да възникне заради:

  • Нараняване
  • Очна хирургия
  • Лекарства, в това число някои лекарства за глаукома
  • Заболяване, включително глаукома и диабет

Самата хетерохромия не би трябвало да се лекува. Ако обаче е породено от главно заболяване, би трябвало да получите уместно лекуване за това положение.

Анизокория

Анизокория е положение, когато някой има два разнообразни размера на зениците. Колкото по-голяма е зеницата, толкоз повече черно има в центъра на окото. Това не е цвят на очите, само че може да наподобява, като положение на хетерохромия.

Анизокорията нормално е безвредна, само че може да е признак на някои сериозни проблеми с очите. Те могат да включват:

  • Проблеми с нервната система
  • Предишно увреждане на очите
  • Висок риск от инсулт
  • Вирусна зараза
  • Състояние, наречено тонична зеница на Ади, при което една зеница не реагира добре на светлина
  • Синдром на Horner, рядко положение, включващо увиснали клепачи, разнообразни по мярка зеници и липса на изпотяване на лицето

Ако имате анизокория дружно с някои други признаци, би трябвало да посетите очен доктор. Следете за признаци като:

  • Падащи клепачи
  • Затруднено придвижване на окото
  • Болка в окото
  • Треска
  • Главоболие
  • Намалено изпотяване

Самата анизокория не би трябвало да се лекува, само че може да се наложи да се лекува главно заболяване.

Очи на албиноси: червени, розови, виолетови

Албинизмът се характеризира с ниско количество меланин в кожата, косата и очите. При някои хора визира единствено очите. Това се нарича очен албинизъм.

Хората с албинизъм може да имат по-светли очи от общоприетите цветове. Но също по този начин могат да имат и:

  • червени очи
  • Розови очи
  • Виолетови очи

Ирисът обаче в действителност няма червен, розов или лилав пигмент. Тези цветове са резултат от това, че кръвоносните съдове в задната част на окото са забележими.

Хората с албинизъм постоянно имат съществени проблеми със зрението. Това е по този начин, тъй като меланинът оказва помощ на окото да се развива обикновено.

Цвят на очите и вашето здраве

Притежаването на необичаен цвят на очите може да наподобява особено и характерно. Въпреки това цвета на очите може да е обвързван с избрани изгоди или проблеми за здравето.

Проучване от 2014 година заключава, че дамите със светли очи са по-способни да устоят на болежка по време на бременност, в сравнение с тези с по-тъмни очи. Размерът на извадката за това изследване беше релативно дребен, включващ единствено 58 дами, само че друго малко изследване имаше сходни резултати.

Преглед от 2015 година демонстрира, че хората с по-тъмни очи може да имат понижен риск от загуба на слуха, която не е обвързвана с възрастта.

Въпреки това, изследване от 2011 година допуска връзка сред сините очи и диабет вид 1.

По-светлият цвят на очите също се свързва с нараснал риск от макулна недъгавост, която предизвиква загуба на централното ви зрително поле, както и очен меланом (рак в или към окото).

Всичко това обаче са предварителни изводи. Необходими са повече изследвания, с цел да се потвърдят сходни връзки и асоциации.

Цвят на очите и промени с възрастта

Цветът на очите ви може да се промени в зрелост. Понякога това не е причина за безпокойствие. Друг път се дължи на заболявания, приложимост на медикаменти или пострадване и може да се нуждае от лекуване.

Ако нямате сиви очи, само че те наподобяват по-сиви с течение на времето, това може да се дължи на катаракта. Това е помътняване на очната леща. Катарактата може да повлияе на зрението ви и може да се наложи хирургично премахване. Уведомете вашия офталмолог, в случай че наподобява, че очите ви стават сиви или млечни.

Кафяви лунички могат да се появят в ириса ви с течение на времето, нормално заради излагане на слънце. Повечето от тях са безвредни, само че от време на време могат да бъдат ракови, тъй че обърнете внимание, в случай че се появят.

Състояния като  хетерохромен иридоциклит на Fuchs може да изсветли цвета на очите ви и може да докара до съществени проблеми със зрението. Fuchs включва инфектиране в някои от структурите в предната част на окото. Може да аргументи:

  • Загуба на пигмент в окото, което трансформира цвета
  • Атрофия (отслабване) на ириса
  • Катаракта
  • Глаукома, която може да аргументи загуба на зрение

Може ли да измененията цвета на очите си?

Ако желаете да промените цвета на очите си, контактните лещи са най-лесният вид. Можете да носите цветни лещи за поправяне зрението си.

Ако не се нуждаете от коригиращи лещи, можете да поръчате такива, които са единствено за външен тип.

Често задавани въпроси

Какво предизвиква смяна на цвета на очите?
Промените в цвета на очите могат да бъдат породени от генетика, заболяване, медикаменти и контузия. Например, някои медикаменти, които лекуват глаукома, положение, което предизвиква нараснало очно налягане, могат да доведат до смяна на цвета на очите с течение на времето.

Цветът на очите въздейства ли върху зрението?
Предварителните проучвания свързват по-светлите цветове на очите с по-висок риск от макулна недъгавост (заболяване, което ви кара да загубите централното си зрително поле).


Научи още:

  • Човек „ Химера “ – Хората, които имат два разнообразни набора от ДНК
  • Най-редките и необикновени алергии в света
  • Човекът, който си инжектира змийска отрова
  • Защо комарите хапят едни хора, а други не
  • Колко зъби има човек и по кое време сменяме млечните с непрекъснати
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР