Традиционно по празниците и след тях гражданите се обръщат към

...
Традиционно по празниците и след тях гражданите се обръщат към
Коментари Харесай

КЗП: Това са най-честите нарушения по Коледа и Нова година

Традиционно по празниците и след тях жителите се обръщат към Комисията за отбрана на потребителите с въпроси, свързани със известията за понижение, доставките от електронни магазини и рекламациите на дефектни артикули. Това сподели за bTV Новините Игнат Арсенов, основен шеф „ Контрол на пазара “ в КЗП. 

 

Понякога има неточни понижения. „ Потребителят отива и вижда, че в действителност стоката изобщо липсва в магазина. Или самото понижение е подправено, т.е. тази стока не е продавана в продължение на един месец преди понижението на остарялата, по-висока цена “, даде образци Арсенов.   

 

Намаленията стартират още от Черния петък и не престават до Коледните и Новогодишните празници, уточни той. По думите му при тези акции се срещат и случаи, в които не са известни изискванията. „ Понякога не е ясно дали тази промоция важи за всички артикули в магазина или за обособени групи, дали е належащо клиентите да закупят избрани продукти или да се доближи съответна минимална сума при извършването на покупки, с цел да се приложат отстъпките “, изясни специалистът.

 

„ Макар и по-рядко, не са оповестени остарялата и новата цена по едно и също време, т.е. потребителят не може действително да се ориентира за размера на понижението “, сподели още Арсенов.     

 

При онлайн покупките нарушаванията най-често са свързани със забавени доставки, изчерпани наличия и неспазване на 14-дневния период за възобновяване на заплатената сума при упражнено право на отвод.

 

„ Имаме и тъжби, свързани с дефектни артикули, закупени по време на празници и от понижения. Трябва да знаем и това – без значение, че е за подарък или от акция за понижение, потребителят би трябвало да получи стока, която подхожда на контракта. Ако не е такава, има право да предяви претенция, тъй като разполага по закон с гаранция до две години “, обясни специалистът. 

 

При сходни проблеми потребителите следва да потърсят съдействието на личния състав в магазина или да насочат документално недоволство, като изискат да бъде предоставена тази промоция или обещаният артикул на промоция. Ако казусът не се реши, могат да се извърнат към Комисията за отбрана на потребителите.

 

Глобите са от 300 до 3000 лева, а при нелоялна процедура доближават до 30 000 лева при в началото нарушаване и до 50 000 лева при наново.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР