Традиционно е предназначен за многолюдна трапеза. Приготвя се задължително в

...
Традиционно е предназначен за многолюдна трапеза. Приготвя се задължително в
Коментари Харесай

Тънкости и тайни при приготвянето на гювеч

Традиционно е предопределен за многолюдна софра. Приготвя се наложително в пръстен съд – тава с капак, също наричана гювеч


Емблематичен е за българската кухня, само че се подготвя в целия балкански район. Подобно ядене има и в молдовската, румънската, грузинската, унгарската кухня. Смята се, че името е турско, в действителност идва от арабския език.

Ястията, печени в пръстен гювеч, са с доста по-добри вкусови и хранителни качества, тъй като съдът се загрява постепенно, готвенето става на умерена и равна температура. Важно е да не забравяте, че пръстените съдове се поставят в студена фурна, другояче ще се спукат.

Може да извършите гювеч от зеленчуци и всякакво месо – телешко, агнешко, пилешко, овнешко, свинско, кайма. Може да е постен или с риба.

На гювеча, откакто се опече, от горната страна се поставят червени домати, нарязани на кръгове и се прави заливка от няколко разрушени яйца, смесени със ситно нарязан магданоз. След това ястието се допича без похлупак за 10-ина минути, поучава Димитър Мантов, създател на енциклопедията на българската обичайната кухня.

Характерно за гювечите е, че продуктите се запичат общо, само че преди този момент се запържват поотделно или се варят. Използват се по-тлъсти меса, най-много от предната част на животното – плешка, гърди, врат. В запръжката не се поставя брашно, по тази причина сосът е по-малко и ястието остава съвсем единствено на лой.

Обичайната готварска техника е нарязаното на порции месо да се запържи в краве масло, олио или мехлем. Изважда се с решетеста лъжица и се поставя в съд, който се държи на топло в края на печката. В същата лой се запържва лукът и поредно се поставят другите типове зеленчуци. Запръжката се разрежда с топла вода. В глинения съд се изсипват месото и зеленчуците. Гювечът се пече на спокоен огън.

Може да употребявате месото и без да е авансово запържено. Тогава в гювеча слагате нарязаното сурово месо с мазнината и печеното стартира. Щом месото се позачерви, се прибавя нарязаният лук, а по-късно останалите зеленчуци и подправките.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР