Традиционно декември е много лош месец за златото по редица

...
Традиционно декември е много лош месец за златото по редица
Коментари Харесай

Прогноза: Златото ще поскъпне през първото тримесечие на 2018 г.

Традиционно декември е доста неприятен месец за златото по редица аргументи – има застой на търсенето в Китай и Индия, тогава се организира и последното съвещание на Фед. Като цяло през тази част на годината има много къси спекулативни позиции, които натискат цената надолу. Това стана ясно от коментара на анализатора от Tavex Димо Стефанов пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през първата четвърт на идната година, изключително през януари и февруари, когато е Китайската Нова година и самобитния сезон на сватбите в Индия (която е най-големия пазар на злато в света) има доста огромна възможност да се следи растеж на актива.

„ Разбира се, постоянно има макроикономически опасности “, означи той.

Като цяло, 2017 бе една добра година за златото поради подтекста на стягането на паричната политика на Федералния запас и намаляването на количествените удобства от страна на Европейската централна банка, като скъпият метал бележи растеж от 7-8% в доларово изражение от началото на годината, стана ясно от думите на госта в студиото.

В дълготраен проект цената на скъпия метал може да пораства предвид на икономическата конюнктура на световните пазари.

Стефанов уточни един доста значим фактор за стабилността на пазара – изравняването на кривата на доходността, т.е. краткосрочните облигации стават все по-печеливши за сметка на дълготрайните такива. „ Преди последните 5 рецесии това постоянно е ставало “, уточни той.

А в случай че това стане, резултатът е явен – скок в цената на „ сигурните убежища “, едно от които е златото.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР