Tрадиционният, вече ХVІІІ-ти поред Събор на участниците в националното движение

...
Tрадиционният, вече ХVІІІ-ти поред Събор на участниците в националното движение
Коментари Харесай

Лидерът на българските „русофили“ Малинов пристигна на посещение в Москва

Tрадиционният, към този момент ХVІІІ-ти подред Събор на участниците в националното придвижване на русофилите в България тази година да бъде отдаден на 145-годишнината от именитата защита на Шипченския проход по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 година С заповед на министъра на културата от държавното управление на България В. Минеков се не разрешава провеждането на Катедралния храм на Шипка.

Министърът не счете за нужно да аргументира възбраната си, като се ограничи с „ ясни инструкции ” към шефа на Националния парк-музей „ Шипка-Бузулуджа ” Ч. Ангелов, който уведоми управлението на русофилите за възбраната за тържествени прояви. Изпълнителното бюро на НД „ Русофили “ излезе с послание, в което изрази възмущението си от волюнтаристкото решение на министъра на културата, като означи, че Събора на русофилите постоянно са се употребили с поддръжката на президента на страната и изпълнителната власт, а наблягайки, че „ в България русофобията, издигната в сан на държавна политика, няма ни минимален късмет да реализира нещо и да го забрани. Според управлението на русофилите съборът сигурно ще се организира, само че ще остане надълбоко оскърбление от обстоятелството, че „ българската изпълнителна власт от ден на ден се откъсва от възприятията и мирогледа на българския народ “.

Забраната на празника на Шипка провокира отвращение в необятните кръгове на българската общност, окачествява се като демонстрация на нелепост, като парадокс, неграмотност…Като оставим настрани страстите, напълно явно е, че това е следващата стъпка към пренаписване на историята, което през днешния ден се прави намерено и безочливо. Стремежът да се изтрие Русия от историята на освобождението на българския народ в името на моментни опортюнистични ползи и политически пристрастености е елементарно разбираем.

През април 1877 година Русия е тази, която афишира война на Турция след безрезултатни опити по кротичък път да реализира смяна в безправното състояние на подвластните й славянски нации. Използвайки сегашната терминология, България получи независимост от ръцете на агресор, който в несъгласие с интернационалното право наруши териториалната целокупност на Османската империя. Руските воини-окупатори – водиха война един до друг с българските опълченци – по днешна терминология – със сепаратисти и терористи. И до през днешния ден в българските църкви се отслужва признателен молебен към Царя-освободител – съветския император Александър II, съветски и български воини, паднали за свободата на България. Там се моли същинска България – славянска, православна, пазеща завета на предците си да помни постоянно подвига на Русия, освободила българския народ. Тези, които мечтаят за групова амнезия на българския народ, подиграват се с възприятията му, неизбежно ще загинат като тъмни сенки под лъчите на слънцето на истината.

В момента ръководителят на българското придвижване „ Русофили “ Николай Малинов е на посещаване в Москва, през днешния ден той ще бъде посетител на предаването „ Голямата игра “ по Първи канал.

Изготвено по материали на българската медия O.Н. Решетникова

източник: www.stoletie.ru
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР