Традиционният празник Балканът пее и разказва“ ще се проведе на

...
Традиционният празник Балканът пее и разказва“ ще се проведе на
Коментари Харесай

Вдигат празник „Балканът пее и разказва“ в Елена

Традиционният празник „ Балканът пее и споделя “ ще се организира на 9 юни в Елена. Тази дата избраха представители на балканските градове Елена, Трявна, Дряново, Котел, Гурково и Твърдица на работна среща. Възрожденският град тази година е хазаин на неповторимия фестивал, включен в националния културен календар.

Идеята за този общ празник е на еленчани отпреди 45 години, градът семейства и първото му издание през юни 1974 година Въпреки превратностите на времето, празникът е съхранен и до през днешния ден. Той освен показва фолклорното благосъстояние на шесте общини, традициите и обичаите на балканджиите. Културният конгрес сплотява и основава другарства, обогатява връзките сред балканските градчета, зародили още от дълбока античност.

„ Малко са културните събития в страната с толкоз дългогодишна традиция и можем да се гордеем, че поддържаме огъня жив, сподели при откриването на срещата на дружеските градове кметът на Елена инж. Дилян Млъзев. С всяка година празникът се радва на огромен интерес, известен е и измежду младежите, които с изявите си са най-хубавите посланици на богатото културно завещание на нашите общини “.

По време на работната среща чоп дефинира поредността на участниците в празничната стратегия. Съгласно статута откриват домакините, началото е от 10.30 часа. Празникът „ Балканът пее и споделя “ има свое знаме и то ще бъде издигнато на централния площад в града, където ще се организира културното събитие.

Под мотото „ Хубост българска “ представители от шесте града ще покажат хубостта на достоверни носии – мъжка, женска и детска. Фестивалът ще бъде съпроводен с фотоконкурс „ Мой град, моя горделивост “ в две категории – учащи и възрастни. С най-хубавите фотоси ще се уреди галерия в Общинския туристически център, жури ще избере от тях за премиите в състезанието.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР