Традиционният Великденски козунак а е висококачествен сладък хляб с жълта

...
Традиционният Великденски козунак а е висококачествен сладък хляб с жълта
Коментари Харесай

Разбийте стереотипите този Великден и си направете нетрадиционен козунак

Традиционният Великденски козунак а е първокачествен сладостен самун с жълта стафидка и алена коричка. Така го пекат нашите баби. С течение на времето стафидите, започнаха да се заменят с всевъзможни сушени плодове, локум, ядки, че даже и шоколад и мармалад, правейки козунака за Великден още по-вкусен и по-елегантен, написа zajenata.bg. Днес предлагаме още веднъж да променим обичайните хрумвания за печене на това тестено прелъщение и да прибавим шоколад и бадемови люспи към тестото. Харесва ли ти концепцията?
Шоколадовите сладкиши са известни измежду всички. За да не стане горчив, изберете млечен шоколад. Този козунак ще е друг от нормалния освен по цвета на тестото. Неговата сърцевина ще е доста пухкава. Така, че набавете продуктите и запретвайте ръкавиНеобходими съставки:
прясно мляко 250 ml
Пшенично брашно 650 гр
квас 25 грама
захар 150 грама
масло 100 g
Слънчогледово олио 1 супена лъжица
яйце 2 бр.
Млечен шоколад 100 g
Ванилия 3 грама
Бадемови венчелистчета
20 грама
портокал 1 бр.
стафиди половин пакетПриготвление:
Изплакнете стафидите. Накиснете ви в топла вода.
Загрейте млякото. Добавете към него 0,5 супени лъжици захар и квас. Разбъркайте, с цел да позволите на съставките да се разтворят добре в млякото. Добавете 1 чаша пшенично брашно. Трябва да си извършите тесто като за палачинка. Сложете тестото на топло място, с цел да може да втаса и да се усили 2-3 пъти.
Разбъркайте яйцата, до момента в който стане гъста сместа.
Добавете останалата захар, в това число ванилията и разбийте с миксер за 10 минути.
Настъргайте портокаловата кора. Нарежете плода на две и изцедете сока.
Разтопете шоколада на парна баня или в микровълновата печка. Направете същото и с маслото. Изцедете водата от стафидите. Изсипете ги в купа и прибавете в същата и сока от портокала, бадемовите стърготини и яйцето със захарта. Размесете добре всичко.
Изсипете брашното в тавата. Разбъркайте тестото. Ако не желаете тестото да е леко влажно, прибавете още 100 грама брашно.
Сега прибавете слънчогледово олио към тестото. Разбърквайте с лъжица.
Постепенно прибавете целия шоколад. Тъй като тестото към този момент е смесено, прибавянето на шоколад не е толкоз елементарно. Трябва да добавите лъжица, безусловно пробивайки тестото. Тогава козунака няма да бъде напълно шоколадов, а на бели ресни. Оставете всичко това на топло място за още един час.
Във всяка едн а форма, където ще печете козунака сложете толкоз доста тесто, че да заемете малко повече от половината от формата. Загрейте фурната до 160 ° C и печете 30 минути. Проверявайте дали са подготвени като пробивате с съчка за зъби
Изчакайте, до момента в който формите се охладят и едвам тогава ще получите празничния козунак. Украсете го.
Готови ли сте да извършите Великден специфичен празник? Споделете рецептата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР