Традиционният Маратон на София ще се проведе следващата неделя, 11

...
Традиционният Маратон на София ще се проведе следващата неделя, 11
Коментари Харесай

Силни бегачи от чужбина идват за Маратона на София

Традиционният Маратон на София ще се организира идната неделя, 11 октомври с присъединяване на към 2400 състезатели, в това число и няколко елитни непознати бегачи с доста мощни резултати, оповестиха уредниците на конкуренцията на конференция през днешния ден

Заради пандемията от ковид тази година няма да се организира всеобщия старт на 3 километра, а стартовете на 42, 21 и 10 километра ще бъдат през половин час, с цел да не бъдат състезателите прекомерно начесто по време на бягането. " Всички, които са забъркани, заслужават възторженостти, тъй като в такава сложна година София ще има своя маратон. Ще бъдат положени всички противоепидемични ограничения, преди всичко тази година няма да има всеобща отдалеченост, а единствено трите дистанции - 42, 21 и 10 километра. На второ място на всички места по трасето на доста места ще има обезпечени дезинфектанти и всички други ограничения, които се предлагат от здравните управляващи, ще бъдат спазени. Това, което всяка година споделяме, е, че ще има известни усложнения в напредването в деня на маратона, каквито има при всеки маратон. На 11 октомври ще бъде неразрешено придвижването на коли в границите на маршрута на маратона. Нашата молба е за приемливост от страна на водачите, всеки огромен и съвременен град в света, който претендира да има отношение към своите жители, да има връзки към спорта, има своя маратон, и София също. Това е по-скоро авторитет за нашия град ", разяснява ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Атанас Илиев, който взе участие в организацията на събитието към този момент 30 години, посочи, че тази година се чакат мощни резултати. " Тъй като състезателите няма да надвишат повече от тази численост от 2400-2500 индивида, сме се погрижили е качеството на маратона и на бягащите да имат опция да дадат едни по-добри достижения, защото те зависят доста и от времето. Така че са поканени елитни бегачи, които при дамите да бягат в границите на 2:30-2:40, както и групата от кенийци, етиопци и мароканци при мъжете, които също са с доста положителни достижения в границите на 2:12-2:15 ", показа той.

" Точно информация за времето още няма, макар че 10-дневката демонстрира, че времето ще бъде хубаво, в границите на 26-27 градуса, което е изцяло задоволително за бегачите. Наградният фонд е 60 хиляди лв., плюс-минус 1-2 хиляди лв., тъй като ние даваме и бонуси за тези върхове, които чакаме да паднат тази година, защото бегачите, които сме поканили в действителност са с доста положителни достижения. Придържаме се към този награден фонд към този момент трета година, тъй че в случай че желаеме в действителност да идват класни бегачи и да има развиване маратона, това е част от цялата игра. ", добави Илиев. Той сподели още, че маратонът на Варна е отсрочен за 7 ноември и там ще бъдат раздадени огромните джакпоти, които веригата маратони в България раздава от три години.

Даниел Дуков даде повече информация за най-силните бегачи, които се чакат в София. " Много маратони отпаднаха, за които елитните бегачи се готвят целогодишно и нашият маратон остана дребна ниша, в която те могат да се осъществят. Имахме огромни компликации да селектираме маратонци за нашия маратон, имаше доста искащи, само че ние нямахме опция да поканим всички. Поради тази причина сме селектирали по нашите благоприятни условия много положителни спортисти, с една класа по-добри от предходната година. По класацията на ИААФ те са с бронзов и сребърен етикет ", сподели той.

Дуков разкри, че при мъжете ще има участник с извънредно мощно персонално достижение - Дънкан Койч от Кения с 2 часа и 4 минути, както и още един играч с време под 2:10. При дамите ще има бегачки от Кения, Япония и Европа с резултати 2:27-2:28.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР