Традиционният Фестивал на розата“ в Казанлък започва на 12 май

...
Традиционният Фестивал на розата“ в Казанлък започва на 12 май
Коментари Харесай

Графа и група „Остава“ ще са сред гостите на Фестивал на розата в Казанлък

Традиционният „ Фестивал на розата “ в Казанлък стартира на 12 май и ще продължи до 11 юни . Това излиза наяве от известие на формалния уебсайт на Община Казанлък, уредник на празничната стратегия. Тази година следва пъстра палитра от събития под мотото „ Приятелство в рози “.

Празникът на розата в Казанлък е първият в България и има над 115 годишна традиция . През последните десетилетия обичайният тридневен празник се трансформира в в продължаващ повече от месец фестивал на гения, изкуствата и хубостта с многообразна културна стратегия за гостите и жителите на Казанлък, налагащ своето име у нас и по света като Фестивал на розата. Той е отдаден на казанлъшката маслодайна роза и се провежда годишно от средата на май доникъде на юни.

Началото на тазгодишната празнична стратегия слага церемониален концерт във връзка 120-годишен  юбилей от основаването на туристическо сдружение „ Орлово гнездо “, а на идващия ден ще се състои едно от емблематичните за празника събития – 54-то издание на конкурса-спектакъл „ Избор на Царица Роза “. Водещ ще бъде Руслан Мъйнов, а спектакълът ще приключи със светлинно шоу с дронове.

По традиция жителите и гостите на града ще могат да станат очевидци на ритуалите „ Розобер “ и „ Розоварене “, представящи един от главните браншове на района. Ще се състои и 21-то издание на комерсиалното ревю на виното розе ROSE WINE EXPO, както и парфюмерийно ревю „ С мирис на роза “.

На 21 май тържествено ще бъде маркирана 100-годишнината от откриването на жп гара Казанлък, а на Деня на българската култура и просвета 24 май на площад „ Севтополис “ ще се състои празник на казанлъшките зрелостници „ Ново начало “, който ще приключи с концерт на известната българска група „ Остава “.

В програмата непроменяемо намира място и българският фолклор . Тази година жителите и гостите на Казанлък ще станат съпричастни на 15-то Национално надиграване „ Тъпан бие, хоро се вие “, в което всяка година вземат участие танцови сформира от цялата страна. Ще се състои и националното надиграване за деца „ За ръчица “.

На 1 юни е проведено „ Празнично утро “ по случай Деня на детето. Тогава гостите ще могат да видят „ Принцеси на розата “ и да се разходят по Улицата на занаятите. На идващия ден ще бъдат поднесени цветя и венци в символ на благодарност към Христо Ботев и починалите за свободата на България, а вечерта е планувана тържествена заря-проверка. 

На 3 юни за Празника на Казанлък ще бъде отслужен церемониален водосвет за благополучие и ще се състои формалната гала по издигане на знамето на града. Тогава ще бъде и спектакълът по коронясване на Царица роза 2022, а вечерта ще приключи с празничен концерт на Владимир Ампов – Графа.

В програмата са включени няколко изложения – „ Цветни послания от Казанлък “ на локални художници, „ Магията на розата “ на унгарския фотограф Бахгет Искандер, фешън пърформанс-изложба на доцент доктор Мариана Гемишева, десето юбилейно издание на интернационалната галерия „ Мини принт “ под надпис „ Съвременна дребна графика – Казанлък 2022 “, както и независима галерия с графики на Дебора Чапман от Канада.

В парк „ Розариум “ ще има галерия с конкурсен темперамент на български самун и обичайни ястия „ Хлябът на българина “.

„ Празник на розата 2022 “ включва и обичайните спортни начинания – планинското съревнование по тичане и колоездене „ Спици и бодли “, маратон „ Розова котловина “, съревнование по колоездене за Купата на Община Казанлък „ Долината на тракийските владетели “, както и зрелищно шоу с мотори на мото клубовете в региона. Казанлък ще бъде хазаин и на Национален открит шампионат по спортни танци за Купа България.

На 5 юни ще се състои празничното карнавално шествие в центъра на града, чието мото е „ Усмивки и цветя “. Вечерта ще има юбилеен церемония концерт на Даниел Трингов – цигулка и Сифей Уен – виолончело. 

Организаторите си резервират правото за промени в програмата, прецизират от локалната администрация. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР