Традиционните Каралийчеви дни на културата се провеждат под патронажа на

...
Традиционните Каралийчеви дни на културата се провеждат под патронажа на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът в Стражица: Да следваме завета на Каралийчев – да усмихваме децата си

Традиционните Каралийчеви дни на културата се организират под патронажа на Илияна Йотова

„ Да следваме завета на Каралийчев - да вършим по този начин, че децата ни да са радостни и усмихнати. Да ги учим на най-ценното в живота - другарството, родено от споделените компликации и заедно постигнатия триумф. " С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на Стражица, където се организират обичайните Каралийчеви дни. Тази година дните са под патронажа на вицепрезидента. Илияна Йотова участва на кулминационната точка на Каралийчевите дни - Карнавала на приказките. В него участваха над 20 групи от детски градини и учебни заведения, които показаха герои от емблематични творби на Ангел Каралийчев.

„ Каралийчев живее през днешния ден, превъплътен в своите герои и ни вълнува с майсторството на поетичния си език. 116 години след рождението на популярния публицист Стражица е изпълнена с вълшебния му свят. Свят, напоен от неизчерпаема обич към децата. Превърнал персоналната си болежка в светла усмивка за генерации деца, Ангел Каралийчев посвещава живота и гения си на тях ", означи в приветствието си вицепрезидентът.

Илияна Йотова прикани децата да запазят приказното в живота си. „ Нека искрицата светлина, която Каралийчев е запалил в сърцата ви с прелестните си слова, гори постоянно ", акцентира вицепрезидентът. В навечерието на светлия български празник 24 май - Денят на славянската книжовност и българската култура и просвета, Илияна Йотова пожела на децата и учениците да пренесат през годините любовта към словото и към българщината.

„ Вие сте същински образец за това по какъв начин творчеството може да учи и да възпитава ", обърна се вицепрезидентът към уредниците на Каралийчевите дни и всички поданици на Стражица. „ В тези дни на българската книжовност и просвета вие напомняте на цяла България, че „ Народността не пада там, дето знаньето живей! ", акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът и кметът на Стражица Румен Павлов удостоиха с грамоти участниците в приказното карнавално шествие.

Каралийчевите дни на културата са неизменима част от културния календар на община Стражица. Програмата включва разнообразни културни прояви, множеството от които са насочени към децата. Литературни четения, срещи с писатели от всички генерации, научни конференции, състезания и спортни прояви са част от богатата стратегия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР