Традиционната кампания Дни на безопасността на пътя – Roadpol safety

...
Традиционната кампания Дни на безопасността на пътя – Roadpol safety
Коментари Харесай

МВР купува 293 нови камери за скорост и 509 автомобила

Традиционната акция Дни на сигурността на пътя – Roadpol safety days, ще се организира в интервала 16 до 22 септември, а хазаин на събитието тази година е Групово дело „ Национална полиция “.

През последните години и месеци се вижда наклонност към понижение на броя на жертвите на пътнотранспортни катастрофи. Това е надалеч от задачите за нула починали, само че демонстрира, че сме на верния път, заключи вицепремиерът по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демеджиев.

На 15 август предходната година разпоредих пакет от 13 ограничения. Задачата, която сложих, бе да спрем една неприятна наклонност, която открих при встъпването ми в служба – нарастване на жертвите след приключването на ковид-ограниченията. За интервала от тази дата до 1 май 2023 г по отношение на същия интервал /15 август 2021 - 01.05.2022 г./ починалите са със 70 по-малко.

„ Изготвихме и законопроект, който е оповестен за публично разискване. Сред новите моменти в него е предложение за понижаване на оптималната скорост на придвижване по автомагистрала, като бъдат взети поради положителните образци от страните членки на Европейски Съюз. Проектът планува регламентиране на зони, в границите на които да важи едно общо ограничаване на скоростта от 30 км/ч за всички пътни транспортни средства. Зоните от този тип целят ограничение на придвижването на МПС с висока скорост, изключително в случай че такива зони са обособени в гъстонаселени региони. Доказано е, че вероятността от настъпване на пътен случай с летален излаз при придвижване на МПС с 30 км/ч. е доста по-малка, в сравнение с в случай че то се движи с 50 км/ч “, посочи министърът.

Възможността форумът да се състои в страната ни е знак, че напъните ни се правят оценка, включително - и като членове на Roаdpol, уточни шефът на ГДНП гл. комисар Атанас Илков. Той добави, че за реализиране на ежедневните отговорности на пътните служители на реда следва закупуването на 293 нови камери за скорост – 150 стационарни и 43 мобилни.

Планирано е и възобновяване на автопарка, като са готови публични поръчки за закупуване на 509 нови автомобила, а средствата ще са от Фонд „ Пътна сигурност “. Според заданието, 20 от тях би трябвало да са високоскоростни, с които да се реализира линеен надзор, 150 ще са с нараснала проходимост, 29 микробуса и 109 мотоциклета.

Саня Веич, общоприет секретар на Roadpol, пожела триумф на акцията, а на задачите, заложени в нея, се спря Марайка Ескес- член на Изпълнителния комитет на организацията. Поради обстоятелството, че всяка страна има собствен главен проблем в пътната сигурност, тази година е решено да се даде опция на локалните управляващи да се съсредоточат върху личния си приоритет по време на Дните на сигурността на Roadpol. Така те ще могат да търсят съдействие с компании и структури, чувствителни към проблемите в личните им страни, съобщи Ескес.

Като общество се сблъскваме с доста проблеми с пътната сигурност, само че се радваме, че получаваме доста помощ от разнообразни заинтригувани страни и жители. Когато работим дружно, можем да променим нещата и да създадем европейските пътища по-безопасни. В този смисъл тя прикани водачите да поемат своята отговорност и да карат безвредно. „ Остани жив и избави животи “, бе нейният зов към всички европейски жители.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР