Традиционната годишна изложба на пазарджишките художници в галерия „Георги Машев

...
Традиционната годишна изложба на пазарджишките художници в галерия „Георги Машев
Коментари Харесай

Голямата награда на годишната изложба на пазарджишките художници отиде при най-младия творец

Традиционната годишна галерия на пазарджишките художници в изложба „ Георги Машев " отвори порти за феновете на изобразителното изкуство. Авторите на най-хубавите произведения получиха оценки. Скулпторът Михаил Маламски сграбчи огромната премия на името на Георги Машев. Наградите на Община Пазарджик получиха Димитър Маламски, Елеонора Хаджиниколова, Мария Тодорина и Петя Стойнова.

„ Въпреки всичко към този момент 30 години ДПХ изпълва с послания и хубост креативното пространство на изложба „ Георги Машев " на ул. „ Втори януари " 2-4 като честен дирек, който поддържа вярата ни, че сътворяваме същинските полезности на духовния ни живот.

Тук още веднъж сме дружно с обичаните ни другари, сътрудници и ценители, с цел да съпреживеем една магическа вечер с изкуството. Ще бъдат връчени за поредна година годишните награди на Община Пазарджик. Тази година се възвръща и учредената от Дружеството на пазарджишките художници премия „ Георги Машев ", стартира словото си ръководителят на Дружеството Маргарита Иванова.



Пред „ Знаме " Михаил Маламски разяснява: „ Щастлив съм, че на 31 години получих влиятелното отличие, което се поставя на по-възрастни сътрудници. В изложбата показах две графики на тематика „ Кралици ". Използвах смесена техника. Заложих на добра концепция и комбинация с повече модерност. Благодаря на сътрудниците за признанието и оценката на творбите ми. Радостта ми е двойна, тъй като и татко ми Димитър Маламски получи премия. Това се случва за първи път в общия ни креативен път, въпреки че и двамата поотделно сме носители на други оценки. "
Димитър Маламски пък показа три керамични статуи в експозицията - на шлемове, с пезумпцията, че всеки човек носи своя шлем-маска.

Имената на творбите носят своя темперамент - „ Зъл ", „ Нагъл ", „ Глуповат "
„ Две от рисунките ми, „ Матриархат " и „ Харпия ", са инспирирани от пещерни скални мостри. Те са изобразени върху изрязано велпапе и носят нещо новаторско. Признавам, че чаках премията си. Тя доста ме радва. Ценя я високо, тъй като е присъдена от мои сътрудници. Постарах се работите ми да предизвикатразмисъл у посетителите. Винаги диря нещо ново, друго, извънредно, да изненада и впечатли феновете ", сподели пред наша кореспондентка Маламски-старши. Елеонора Хаджиниколова пък показва в изложбата четири произведения, рисувани с маслени бои през тази година. Художничката за първи път демонстрира картината „ Врагове, преди да станат другари ", отличена от американски галерии (за това „ Знаме " писа). Картината „ Портрет на Петя " с изображението си доближава феновете повече към лицето и раменния пояс на портретувания, а не на цялата фигура. Две от картините са с облици на девойки и са рисувани в кръг, към която форма посягата малко художници.



Една от тях е Евгения Панчова. Картините с девойките са обградени с украса, все едно съставлява витринаж.
„ Едно от девойките, Никол, снимах на морето през 2012 година Тя бе придружавана от баба си и дядо си, а аз им дадох обещание да обрисувам внучка им, описа Елеонора Хаджиниколова. В картината Никол е в светла конюнктура. Другото малко момче е Кристиана - дъщерята на Петя. Изобразена е под звездно небе. Рисувах я като дребна, от снимка-. Сега е пораснала и мисля през пролетта да я фотографирам и обрисувам още веднъж. В двете картини с девойките приложих моят си метод на обрисуване, с който съм известна на притежателите на мои картини и знаят, че те са комбинация сред натурализъм и украсителен жанр. Тази година стилът ми на изобразяване минава в засилен натурализъм. Защото реализмът през последните 100 години е добре пропуснат. Радостно е, че той се възражда в международен мащаб, само че не мога да настоявам, че това се случва и в България. Затова одобрявам премията като тласък да не преставам да рисувам съгласно чувствата ми, а не както другите считат, че би трябвало. Важно е рисунъкът да е компактен и същински, каквито същински са хората. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР