Традиционната акция на полицията Ваканция! Да пазим живота на децата

...
Традиционната акция на полицията Ваканция! Да пазим живота на децата
Коментари Харесай

Започва акция на полицията Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!

Традиционната акция на полицията „ Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя! “ ще се организира в региона в интервала от 15.06.до 31.08.с цел запазване живота и здравето на подрастващите през летните ваканционни дни.

В рамките на акцията са планувани разнородни форми, които да концентрират вниманието към съблюдаване на разпоредбите за сигурност. В обучителни форми ще се дават съответни рекомендации за безвредно държание на децата като участници в придвижването по пътищата, свързани с: игра на обезопасени места, обособени стадиони, площадки; ръководство на велосипед, самостоятелно електрическо транспортно средство, тротинетка, ролери, скейтборд, ховърборд и други типове пътни транспортни средства (ППС) в сходство с наредбите на Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП) съгласно възрастта на водача; вярно придвижване като пешеходци и безвредно държание като пасажери в ППС, в това число и разяснение на административнонаказателната и наказателната отговорност при ръководство на МПС от неправоспособни.

В интервала от 15.06.до 30.06.са планувани специфични ограничения за сигурността на децата първоначално и в края на образователния ден посредством полицейски екипи в регионите на детските градини и учебните заведения. Засилен ще е контролът по повод сигурността на децата и техните придружители. Той ще е ориентиран към:
-правилното транспортиране на деца на предна седалка;
-правилното транспортиране на деца на задна седалка и потреблението на детски предпазни системи в сходство с условията на производителите;
-използването на предпазни колани/каски и системи от родителите-водачи на МПС, от пасажерите в МПС;
-спиране на подобаващи места за слизане на децата-пътници, без да бъде заплашен техният или животът на други деца в регионите на училищата;
-недопускане прекъсването на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и недопускане на други нарушавания, застрашаващи сигурността на децата и техните придружители;
-пресичането на пешеходците на избраните за това места.

Служителите от Пътна полиция, полицейските и младши полицейските инспектори са натоварени да открият притежателите на мотопеди и мотоциклети в дребните обитаеми места за да не се позволява даването за ръководство на МПС на неправоспособни водачи, в това число на малолетни или малолетни.

В интервала от 15.06.до 14.09.е планувана обичайна акция на полицията „ Безопасно лято! “за ограничение на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци. Няколко са главните акценти на акцията.
В дните петък и неделя от 14до 21 часа и съгласно интензивността на трафика и натовареността на пътните артерии ще се провежда подкрепяне на придвижването на ППС на изходите и входовете на огромните обитаеми места и на пътните възли и подходи към интензивно посещаваните курортни комплекси и гранични контролно-пропускателни пунктове. При реализиране на активността по подкрепяне на придвижването при определяне на нарушавания на ЗДвП ще се подхващат съответните законови дейности.

В съботните дни след 23 часа в обитаемоте места,с акцент и в дребните обитаеми местас висока посещаемост на нощни заведения и питейни заведения, както и по пътищата сред обитаемоте места, са планувани контролни инспекции за ограничение ръководството на транспортни средства:
- след приложимост на алкохол и/или наркотични субстанции или техни аналози;
- от неправоспособни водачи;
- със скорост над допустимата.
Специализирани полицейски интервенции на територията на региона през летните месеци ще реализират повсеместен надзор по пътищата по плануваните акценти в акцията, отдадена на сигурността на децата.
Водещ ще е правилото за нулева приемливост по отношение на нарушителите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР