„Този законопроект, който вчера стана закон, беше много необходим и

...
„Този законопроект, който вчера стана закон, беше много необходим и
Коментари Харесай

Държавата с мощна офанзива срещу "кабелното пиратство"

„ Този законопроект, който през вчерашния ден стана закон, беше доста нужен и даже малко закъсня. Той се пробва и имам вяра, че ще успее, да реши едни много съществени дефицити в региона на правоприлагането, когато става въпрос за авторско право и сродните му права”. Това разяснява Велизар Соколов-Заки, изпълнителен шеф на "ТеРаПро " в студиото на „ Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

В сряда Народното събрание утвърди на второ четене измененията в Закона за авторското право и сродните му права, с които се стягат ограниченията против нерегламентираното телевизионно наличие. Съгласно промените ще бъдат купени програмен продукт и техника, с която да се ревизира в действително време дали кабелните оператори популяризират телевизионна продукция, без да заплащат за нея. Актовете за нарушителите към този момент ще могат да се връчват и по електронен път. С измененията България излиза от "черния списък” за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност на Съединени американски щати.

„ Проблемът е, че всеобщо се нарушават авторските и сродните им права. Обектите на този тип права са доста разнородни, ние сме заобиколени от тях. Масово тези творби се употребяват по най-различни способи, без да се заплаща дължимото по закон заплащане на правоносителите”, уточни още Соколов.

По думите му, когато това се случва, целият стопански аргумент на креативните промишлености се трансформира.

„ Когато приказваме за телевизионно наличие, главно нарушавания се правят от кабелни платформени оператори, които популяризират или препредават телевизионното наличие, без да имат нужния лиценз от основателите на това съдържание”, сподели Соколов.

„ Констатирането и налагането на глобите до момента се осъществяваше по един от дълго време морално стар закон. Според него актовете за определяне на административно нарушаване трябваше да се връчат персонално против автограф на нарушителя”, изясни още Велизар Соколов.

По думите му от 2014 година до 2019 година има формирани голям брой производства за такива нарушавания. „ Над 80% от тях обаче са спрени заради това, че не могат да бъдат връчени персонално на извършителя”, уточни Соколов.

Според него новият закон се пробва да спре порочната процедура да се укриват нарушителите и да не могат да бъдат откривани. „ Крачката е много огромна и навременна. Надяваме се тези 80% неприключили производства да не са 80%, а 10% и ширещото се чувство за ненаказаност да стартира да изчезва”, сподели още Велизар Соколов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР