Този уикенд в Банско ще се проведат стартовете за Световната

...
Този уикенд в Банско ще се проведат стартовете за Световната
Коментари Харесай

Васко Василев пред Sportal.bg: Банско е на световно ниво

Този уикенд в Банско ще се проведат стартовете за Световната купа в гигантския слалом, а от 1 до 10 март 2021 и Световното състезание за младежи по ски алпийски дисциплини. Заради рестриктивните мерки, свързани с пандемията от Ковид-19, тази година няма да сме очевидци на обичайното охолно събитие в Банско. Затова уредниците ни зарадваха с видео на мини концерт на Васко Василев, който свири „ Зима” от " Годишните времена " на Вивалди от разнообразни спиращи дъха места в Пирин. Студът и фактът, че е облечен единствено по костюм, не стряскат виртуазният ни цигулар, а тъкмо противоположното – въодушевяват го да свири на цигулката си Калкани от 1714 година... карайки ски.

За любовта към спорта, планината и България в този момент споделя особено за читателите на Sportal.bg.

Васко, впечатлени сме от твоя метод да покажеш едни от най-красивите кътчета на Пирин. Във видеото виждаме спиращи дъха панорамни фрагменти от връх Тодорка, Вихрен, Кугело, Стражите, околност „ Платото”, „ Бъндеришка поляна”, Банско. Какво е чувството да ги озвучаваш?

Подарък. И отговорност. Там в действителност сме като прашинки и изцяло в тяхното царство на хубост, непорочност и примирение. Да изсвирвам в тази среда беше огромен подарък. Усещането ще го вардя вечно. Мисля, че в случай че Вивалди можеше да чуе къде звучи зимата му, би бил разчувствуван.



Едно птиченце ни показа, че като се изключи че свириш възхитително, не по-зле се справяш и със ските. Откога караш?

Карам от дете и доста обичам. Този план ми напомни, че е хубаво да намирам време да се връщам в България освен за концертни зали… или най-малко да мисля по-разчупено за понятието „ концертни зали “… пистите и под върховете са страхотни местоположения за свирене.

Кои са обичаните ти писти в България и по света?

Категорично Банско. Последните години карам главно във Val d’Isere, Франция и в Yuzawa, Япония.

Банско тази година е хазаин на стартовете за Световната купа в гигантския слалом, а от 1 до 10 март и на Световното състезание за младежи по ски алпийски дисциплини. Ще ги гледаш ли?

С огромно неспокойствие, стига да мога… към този момент знам къде тъкмо карат и какви блестящи експерти се грижат за тях като екипи и поддръжка на трасетата. Банско е в действителност на международно равнище и имам вяра, че бъдещите звезди на ски спорта ще схванат това.

Имаш ли любимец и прогноза кой ще завоюва?

С част от имената ще се срещна тепърва… одобрявам стила на Алберто Томба и Стенмарк, тъй че ще диря някой като тях.

Как поддържаш тази страхотна физическа форма? Надали става единствено с уравновесено хранене?

Обичам да тичам в парка, върша малко йога, само че в действителност внимавам и какво и какъв брой хапвам, въпреки че в Банско беше толкоз вкусно всичко, че наруших режима. Свиренето на цигулка е много физическо упражнение и изисква да си във форма.

Всеизвестен факт е, че обожаваш България и нееднократно си го показвал. Кажи ми кои са най-любимите ти кътчета у нас за зимни и летни разходки и занимания?

Обожавам София – всичко одобрявам и всякога все повече… обичам морето – от Карадере до Ропотамо… обичам Рила, Родопите… обичам дребните градчета и селца в България. Навсякъде ми е вкусно и уютно. Смятам, че имаме огромен шанс с територията, която назоваваме Родина. Хубаво е да сме признателни, да ценим това благосъстояние и да се грижим за него, с цел да можем по-дълго да се любуваме.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР