Този уикенд ще се наблюдава явлението розова луна - едно

...
Този уикенд ще се наблюдава явлението розова луна - едно
Коментари Харесай

Знаете ли що е розова луна?

Този уикенд ще се следи явлението " розова луна " - едно от най-популярните астрономически зрелища за годината.

Какво е " розова луна "?

Луната обикаля към Земята на всеки 29 дни, заради което пълнолуние има почти един път месечно. През април то се назовава " розова луна ", тъй като тогава цъфти розовият флокс в Северна Америка.

Това е тревисто многогодишно растение, което се употребява за облагородяването на паркове и градини. Среща се и у нас. Цветовете му са извънредно красиви.

Луната обаче няма да е розова, а по-скоро оранжева, показва T+L. Има и други имена за пълнолунието от април - то се назовава още тревно или яйчно.

Кога да наблюдавате розовата луна?

Най-доброто време за наблюдаване е тази събота, при изгрев на луната, когато тя се появява на източния небосвод. Великолепният оранжев цвят последователно се трансформира в бледожълт и най-после в блестящо бяло кълбо, до момента в който се издига по-високо в нощното небе.

Над България на 16 април Луната ще изгрее почти в 19:55 часа, сочат данните на Национален институт по метеорология и хидрология, представени от " Профит ".

Кога е идващото зрелищно пълнолуние?

Следващото зрелищно пълнолуние е " супер кървавата цветна луна ", която ще се появи в небето на 16 май 2022 година По-късно същата вечер тя ще премине в сянката на Земята, водейки до цялостно лунно затъмнение, известно още като " кървава луна ", защото лунната повърхнина ще придобие червеникав цвят.

Тази цялост от феномени ще продължи зашеметяващите 84 минути.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР