Този уикенд ще бъде повод за радост не само с

...
Този уикенд ще бъде повод за радост не само с
Коментари Харесай

Този уикенд се сбъдват желания! Предстои пикът на метеорния поток Персеиди

Този уикенд ще бъде мотив за наслада освен с това, че ни чака заслужена отмора. През събота и неделя ще имаме опция да сбъднем най-големите си фантазии, защото тогава ни чака пикът на ежегодния метеорен поток Персеиди.  Очаква се ослепителен дъжд от светлинни следи по нощното небе, оповестяват от Българска телеграфна агенция.

Тези светлинни дъждове ще стартират да доближават своя пик в събота, 12 август, като най-силни ще бъдат в неделя, 13 август, в 2 часа сутринта.

Когато на небето е забележима единствено дребна част от Луната, изискванията ще бъдат идеални за наблюдаване на доста метеори, изясняват астрономите.

„ Ако имате хубаво ясно време и положително мрачно небе, излезте на открито малко преди зазоряване и ще виждате по един Персеид на минута или даже повече “, споделя Бил Кук, академик в региона на метеорите в НАСА. „ Това ще е много положително шоу “, добавя той.

Персеидите - един от най-големите метеорни дъждове, които можем да следим, се появяват всяка година в края на лятото. Метеорните дъждове се случват, когато Земята се движи през полета от парчета, които се носят в космоса.

Персеидите идват от кометата Суифт-Тътъл - огромна топка от лед и скали, която изхвърля прашни парчета, до момента в който обикаля към Слънцето. Когато Земята минава около нея, тези части попадат в атмосферата и изгарят, създавайки красиви светлинните линии.
 Как да сбъднете желанията си, когато видите падаща звезда  Как да сбъднете желанията си, когато видите падаща звезда  Как да сбъднете желанията си, когато видите падаща звезда  Как да сбъднете желанията си, когато видите падаща звезда
Името на Персеидите идва от съзвездието Персей, защото метеорните траектории стартират от тази точка на небето.

Тазгодишният дъжд към този момент е деен, само че главното събитие ще бъде този уикенд, когато дъждът ще доближи своя пик от събота вечер до неделя заран. 

 звезди дъжд iStock

Тази година всеки в Северното полукълбо ще има добра видимост, стига небето да е безоблачно и чисто от светлинно замърсяване.

Не е належащо никакво съоръжение, за да видите звездния дъжд, само че ще би трябвало да дадете на очите си към половин час, с цел да се приспособят към тъмнината. Избягвайте да гледате мобилния си телефон, защото това може да скапе нощното ви зрение.

Персеидите могат да се появят на всички места в небето. Затова просто „ легнете по тил, гледайте надалеч от Луната и обхващайте с взор колкото се може повече от небето “, поучава Бил Кук.
 Кога да чакаме най-мощните метеоритни дъждове за 2023  Кога да чакаме най-мощните метеоритни дъждове за 2023  Кога да чакаме най-мощните метеоритни дъждове за 2023  Кога да чакаме най-мощните метеоритни дъждове за 2023
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР