Този уикенд предстои 40-ото юбилейно издание на едно от емблематичните

...
Този уикенд предстои 40-ото юбилейно издание на едно от емблематичните
Коментари Харесай

Нови атаки на рекордите на “Витоша 100 този уикенд

Този уикенд следва 40-ото юбилейно издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници надпревари в България – 100-километровата Обиколка на Витоша. Събитието, известно още като „ Витоша 100 “ е част от самодейност „ София – европейска столица на спорта “ и посредством апостолската работа на Анна Пенчева и нейния екип от „ Алпи “ още веднъж ще събере няколко хиляди столичани и посетители на града, искащи да насочат ново предизвикателство към самите себе си.

По традиция стартът и финалът са на паркинга пред базата на БФС до Резиденция Бояна.

Стартът на супер тестването за колоездачи е в събота, 1 юли в 06:00 ч. сутринта, а стартът на супер маратона за скороходци е също в събота, само че в 23:59 ч.
Очакваните часове за финиширане са почти следните: за колоездачите - мъже минути преди 10.00 ч. и дами минути преди 11.00 ч. в събота, а за скороходците – мъже към 7.30 ч. и за дами към 9.00 ч. в неделя. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала.

В последните години станахме очевидци на исторически достижения. Миналото лято за първи път човек обиколи Витоша за под 8 часа - Христо Цветков пробяга 100 км за 7.45:34 ч. с цел да усъвършенства с 22 мин. личния си връх и да изпревари втория с близо час. Преди две години Христо победи и незабавно след финала коленичи пред своята обичана с цел да й предложи брак.

Също в името на върха през 2019 година за първи път планината бе обиколена с велосипед за по-малко от 4 часа. Уникалното достижение бе записано против името на Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 ч. При дамите с колела най-бърза в историята по новото хомологирано трасе е Христина Козарева с 5.13:07 ч. от 2019 година Върховото достижение при атлетките пък е на Мария Николова от 2020 година – 9.17:32 ч.

Още по-невероятен и стойностен е върхът на Кристиян Кирилов. През 2019 година той сграбчи успеха при дуатлонистите, които в рамките уикенда първо изминават 100-те километра с велосипед и след това пробягват същото разстояние. 26-годишният супермен финишира с общо време 14.26:26 ч. с цел да усъвършенства с неповторимите 54 минути личния си връх на трасето. Значението на това достижение се ускорява от обстоятелството, че Кристиян обиколи два пъти Витоша общо за едно денонощие и три часа. Резултатът му с велосипеда е 5.04:12 ч. (4-ти след първото изпитание), а на тичане даде 9.22:15 ч. – девето време измежду всички финиширали.

При дамите супергероят е Лили Ангелова, спечелила преди 4 години цялостен комплект медали. След като сграбчи тогава среброто с велосипеда, тя финишира трета при бегачите, с цел да ликува с купата на дуатлон с общо време 16.25:38 ч. – връх на трасето и четвърто време от всички приключили, незабавно след първите трима мъже.

До момента деклариралите присъединяване за тази година са над 2500 колоездачи и скороходци, измежду тях е миналогодишният победител Христо Цветков, който предишното лято стана първият пробягал 100-те километра под 8 ч. Ясно е, че на старт ще застанат представители на най-малко 24 страни, част от тях с цели тимове. Общият брой на чужденци се чака да доближи 120, измежду тях чиновници на редица посолства у нас. Близо 120 пък ще опитат супер предизвикването „ 200 км “ - да обиколят Витоша първо с велосипед и по-късно със скороходците. Все повече са бегачите, набрали храброст за ново предизвикателство, откакто преди този момент са минали сполучливо трасето с велосипед, “ Организаторите считат, че сухото време в последните няколко дни е причина за нови върхове.

Най-малкият участник до момента в Обиколката е 5-годишно момче, минало 100 км дружно със своя татко. Преди 6 години пък 70-годишен човек приключи дуатлона.

Проявата още веднъж е оповестена за „ съревнование без отпадък “, заради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след надпреварата. В зоната на старт/финала уредниците са подготвили сетове, където приключилите ще могат да релаксират, а посетители и фенове да прекарат приятни часове. Благодарение на спонсорите там ще има и няколко установки за гратис измиване на велосипедите, както и специфична машина за преработване на пластмасови бутилки. По трасето ще бъдат построени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Предвидени са и разнородни награди за участниците и феновете.

Преди няколко години управлението на Природен парк Витоша даде позволение маршрутът на Обиколката да бъде „ осиновен “, което значи, че маркировката и табелките към този момент ще могат да се поддържат и употребяват от всички искащи целогодишно.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР