Този уикенд милиони хора ще празнуват Великден. За християните страстта

...
Този уикенд милиони хора ще празнуват Великден. За християните страстта
Коментари Харесай

Как религията се преплита с политиката

Този уикенд милиони хора ще честват Великден. За християните пристрастеността на Христос значи възмездие посредством божествена всеотдайност. Но и невярващите може да сметнат, че си коства да размишляват над една история за нравствен лидер, който споделил, че царството му „ не е от този свят “, отказвайки политическата роля, от която доста поддръжници чакаха от него и неговите съперници, от която се опасяваха.

Религията през днешния ден може да наподобява да поеме противоположния курс. Не доста от дълго време обществата изглеждаха обречени да стават все по-светски, защото ставаха по-богати, а въздействието на религията върху политиката щеше да изчезне. Това не се е случило.

В разрастващите се страни доста смесеният опит на светските модели — комунизъм, социализъм, шовинизъм или народна власт в западен жанр — при обезпечаването на обективен веществен напредък сложи началото на завръщане на религиозната фундаменталистка политика, без значение дали в държавни управления или в насилствени недържавни придвижвания. Негодуванието с...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР