Този цвят е въведен още през 1939 годинаПревозът на ученици

...
Този цвят е въведен още през 1939 годинаПревозът на ученици
Коментари Харесай

Защо училищните автобуси са жълти

Този цвят е въведен още през 1939 година

Превозът на възпитаници до и от учебното заведение се появява като облекчение за тях и фамилиите им в края на XIX век в Щатите, като началото е сложено от конски впрягове, които са возили до 20 деца в огромни закрити каруци.

``
реклама

Малко по-късно компанията Wayne Works основава през 1982 година първите профилирани файтони за транспорт на възпитаници, а от 1910 стартира да предлага и първия автомобил, основан за тази цел. Масовото нахлуване на ранните учебни рейсове изискуем на компанията Blue Bird, която употребява шаси на известния Ford Model T, само че основава каросерия, предопределена за повече пасажери. Компанията е съществена от Ей Ел Лус, който започва като дилър на Ford, а първите му училищен рейсове са с дървена каросерия, която скоро е заменена от дървена, само че с железни детайли и панели. 

В края на 20-те години производителите на учебни рейсове стават доста и учебните заведения имат доста по-богат избор на транспортни средства. Тогава на сцената излиза Франк Ул Сир, който е един от главните радетели за възстановяване на образованието в Съединени американски щати през 30-те години на предишния век. 

През 1939 година той привиква първата конференция, отдадена на ученическия транспорт и кани на нея всички производители на учебни рейсове. Събитието е финансирано от фондацията „ Рокфелер ” и се организира в Учителския лицей в Колумбийския университет. 

Резултатът е общ брой от 44 стандарти и условия, които стартират да се ползват по отношение на всички модели учебни рейсове. Тези спецификации покриват дължината на каросерията, височината, широчината на пътеката сред седалките и т.н. 

До през днешния ден голямата част от тях са изменени, само че едно от главните условия си остава същото – рейсовете, возещи деца до и от учебно заведение би трябвало да са жълти. 

Мотивите за това са разумни: едно от проучванията на Сир е посочило, че хората разграничават най-лесно черни надписи на жълт декор, а тази композиция се вижда най-лесно и с периферното зрение на индивида, даже и в сумрак. Естествено, задачата е била учебните рейсове да се виждат отдалеко и по този начин да се понижат опциите за произшествия.

 

automedia.investor.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР