Този циклон, който мина през нас, дойде от запад, центърът

...
Този циклон, който мина през нас, дойде от запад, центърът
Коментари Харесай

Синоптикът Анастасия Стойчева обясни какво беше това чудо във Враца и какво да чакаме тази седмица

Този циклон, който мина през нас, пристигна от запад, центърът му мина на север от нашата страна. Това разяснява пред Нова телевизия синоптика на Българска академия на науките Анастасия Стойчева във връзка ураганния вятър в страната в събота. При това състояние най-тревожна е била обстановката в обитаемоте места по северните скатове на планините – с изключение на във Враца, където вятърът беше най-силен, в София, в Кърджали и на други места. Явлението, което наблюдавахме през уикенда, се назовава фьонов вятър.

„ Освен че има доста високи пулсации този вятър, температурата се покачва, относителната мокрота на въздуха внезапно понижава “, изясни Стойчева. „ Това е известно събитие, учи се в университетите “, добави тя.

По думите й, на 3-4 години приблизително има такива феномени в България.

Относно времето тази седмица Стойчева сподели, че се чакат в превалявания в сряда и четвъртък. „ Отново ще има увеличаване на южния вятър, само че не чакаме да доближи такива високи стойности. В края на седмица чакаме превалявания, има нараснала възможност да бъдат обилни “, сподели синоптикът.

На въпрос дали времето в нашия район като цяло се променя, Стойчева отговори: „ Струва ни се, че тези неща не са се случвали, само че в реалност тези неща са се случвали и ще не престават “.
Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР