Този тип тероризъм, на който сме свидетели, е много труден

...
Този тип тероризъм, на който сме свидетели, е много труден
Коментари Харесай

Проф. Радулов: Свидетели сме на терористи, които действат самостоятелно

" Този вид тероризъм, на който сме очевидци, е доста сложен за идентификация, защото става дума за хора, които работят независимо. Те са обработени чисто психически със съответната агитация от каналите, които има и " Ал Кайда " и " Ислямска страна ", работят с подръчни средства. Това разяснява специалистът по сигурността проф. Николай Радулов в предаването „ Тази заран “ по бТВ.

Втори терористичен атентат с обезглавен беше осъществен през вчерашния ден във Франция. След убийството на учителя, посочил карикатурите с пророка Мохамед, цел остаряла черква в центъра на Ница. Убити са трима души, измежду които и жена, която е обезглавена.

" Тук няма групи, самостоятелен е причинителят. Оръжието, което е употребявал е нож, който можеш да си купиш от всеки магазин. Това е мъчно за следене ", уточни проф. Радулов.

Според него, в случай че би трябвало да се приказва за попречване на този вид закононарушения, би трябвало да приказваме за високи технологии, за доста полиция на терен на улицата, за включване на системите на наблюдаване на изкуствен интелект, както в последно време става в Москва.

Това са доста пари на данъкоплатците и относително ниска гаранция за сигурност на първи стадий, уточни специалистът.

" При последния случай приказваме за избрани умения, защото да прережеш на човек гърлото не е толкоз елементарно. Изисква се подготовка, да отделиш главата от тялото не е толкоз елементарно. Това специфичните елементи доста добре го знаят и се упражняват за тези неща ", изясни проф. Радулов.

" За французите има значение какво споделя Макрон, само че за евентуалните причинители няма никакво значение. Той ще съобщи и ще го извърши – да поддържа строги ограничения, да усили бюджетите за сигурност, само че това не е от решаващо значение за тази конюнктура, в която са попаднали ", добави той.

По думите на професора, казусът е обвързван по-скоро с мигрантите и миграцията, с огромни обособени групи от мюсюлмани във Франция, както и с невъзможността на която и да е полиция по света да следи толкоз доста евентуални обекти.

" Това е обществен проблем, страната би трябвало да измисли и да извърши политики, свързани с размиването на тези общества ", означи проф. Радулов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР