Този текст е част от темата за . Засега служебното

...
Коментари Харесай

Какво мислят политици, бизнес и синдикати за бъдещето на "Марица-изток"

Този текст е част от тематиката за. Засега служебното държавно управление предприе досегашната тактичност на кабинетите на ГЕРБ да заплаща с цел да поддържа статуквото без да заложи ясни промени. Това обаче. Частични такива се прокрадват в модифицирания проект за възобновяване, само че, защото не основават нужната различна претовареност и на процедура не оказват помощ за задачите на Зелената договорка. В същото време. Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " би трябвало да си усъвършенства личния състав, а не да бъде включвана в контролирания пазар
Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал
Васил Велев, АИКБ Фотограф: Велко Ангелов
Социален детайл за работещите в ТЕЦ-а ли? Социалният детайл визира 2 000 000 души, които се постанова да заплащат, с цел да може централата да продължи работа и тези 2000 души там да си получават заплатите, освен това неведнъж, без да работят изключително. Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " не работи на цялостна мощ и даже не работи на половината от мощността си, само че все пак за понижаване на техният брой и дума не може да става. Защо? Дори минималното включване на ТЕЦ-а в контролирания пазар ще докара до нарастване на цената за бита и повишение на цената " обвързване към обществото " за бизнеса. А това ще откри пряк израз в нарушена конкурентоспособност и повече разноски за хората.

АЕЦ " Белене " би трябвало да се построява на пазарни начала, само че вложителите желаят държавни гаранции, което съгласно нас е проблем. Да, страната може да даде избрани гаранции в някаква степен, само че те не трябва да засягат задължения за дълготрайно изкупуване на силата, а по-скоро да дадат сигурност на вложителите, че такава централа ще има и държавното управление няма внезапно да предприеме различен курс.

Смятам обаче, че евентуално построяването на 7 блок на АЕЦ " Козлодуй " би било по-рационално. Като цяло обаче главната задача би трябвало да бъде преходът и раздялата с въглищните централи и развиването на повече ВЕИ. Държавата би трябвало да освободи построяването на последните, тъй като сега строителството лишава три месеца, а изваждането на документите - към година. Това е парадокс.
" Марица-изток " ще се трансформира, ще наподобява по различен метод, само че няма по какъв начин да спре
Пламен Димитров, президент на КНСБ
Пламен Димитров, КНСБ Фотограф: Надежда Чипева Капитал - брой 26
През 2017 година по наше гледище, на двата синдиката, в Стара Загора бяха тогавашният министър председател Борисов и тогавашният и настоящ ръководител на ПЕС Сергей Станишев, с цел да могат да артикулират бъдещето на комплекса " Марица-изток " с настояването, което ние бяхме заложили - за 5-годишна визия за това по какъв начин ще наподобява комплексът. Нито тогава, нито в този момент имаме такава визия.

Да, работи (комплексът - бел.авт.), само че работи с все по-големи сложности. Той не е предмет на обществените, синдикалните или каквито и да било други измерения на бъдещето на нашата енергийна система, а е предмет на националната сигурност. И който го преглежда по различен метод в действителност грубо бърка. Да, той ще се трансформира във времето напред, ще наподобява по различен метод несъмнено, само че няма по какъв начин да спре.

Фактът е реалност - този, който най-вече е необходим, излиза, че е най-задлъжнял поради поредност от неверни решения, взети във времето обратно и от енергийния регулатор, само че и от ръководството на БЕХ. Ние си даваме сметка, че през Плана за възобновяване и резистентност и средствата през Фонда за обективен преход е единственият късмет да забележим бъдещето на комплекса " Марица-изток " и на въглищните райони. Държим да има еднакъв достъп, в случай че има в някакво време напред небосвод за газопреносната мрежа да стигне до " Мини Марица-изток ", да стигне и до Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР