Този случай онагледява това, че българският главен прокурор не е

...
Този случай онагледява това, че българският главен прокурор не е
Коментари Харесай

Иван Гешев: От медиите научих за прекратеното досъдебното производство за кюлчетата и чекмеджетата


Този случай онагледява това, че българският основен прокурор не е всевластен и всесилен, съобщи Гешев

Софийската градска прокуратура е прекратила следствието по случая с оповестените преди 3 години фотоси на златни кюлчета и пачки с евробанкноти в нощното шкафче на Бойко Борисов в държавната резиденция в „ Бояна “. Постановлението на наблюдаващия прокурор за прекъсване на наказателното произвеждане е от 10 май т.г., а клише бе оповестено от уеб страницата „ Биволъ “. От него обаче не стават ясни претекстовете на обвиняването.

Досъдебното произвеждане е прекъснато, удостовери пред БГНЕС  основният прокурор Иван Гешев като разясни, че той е схванал от медийни изявления.

Към момента, когато това досъдебно произвеждане е било прекъснато, Гешев е бил в командировка в Съединени американски щати, когато основен прокурор на процедура е Борислав Сарафов. Произнасянето е станало под персоналния контрол на изпълняващия длъжността „ основен прокурор на Република България “ Сарафов.

„ Когато звъннах на сътрудници да попитам дали това е правилно, беше доказано, че производството е прекъснато. Служебно ми е известно, че делото е взето на специфичен контрол от Върховната касационна прокуратура. Днес ми споделиха, че има инструкции от ВКП да се извърши длъжностен надзор от горестоящата прокуратура – Апелативна прокуратура, върху прекратяването. Има две юридически благоприятни условия оттук насетне – да бъде прекъснато, и да бъде анулирано това разпореждане за преустановяване на наказателното произвеждане “, изясни основният прокурор пред БГНЕС.

На въпрос дали е допустимо производството да е прекъснато под нечий напън, Гешев разяснява: „ Изключвам опцията съответният прокурор по делото да се е поддал на напън, тъй като познавам сътрудника. Имам доверие освен на този прокурор, а на всички прокурори. Но опциите за напън като цяло не се изключват в никакъв случай в живота. Това не значи, че няма да бъде осъществена инспекция от по-високо стоящата прокуратура, която ще реши дали е вярно постановлението на сътрудника от СГП “.

На въпрос на БГНЕС по отношение на записите, оповестени от Радостин Василев, Гешев разяснява, че „ всичко това удостоверява неговото мнение, което е изнесъл в последните два брифинга – че става въпрос за огромен скрит план против правосъдната власт, и че става въпрос за опит за преодоляване на правосъдната власт и на прокуратурата в частност “. „ Бог да пази България, тъй като в действителност имаме потребност “, приключи Гешев. Тази своя теза основният прокурор отбрани и пред съвещанието на Висш съдебен съвет в четвъртък, когато бе изслушан по сигналите на Борислав Сарафов против него.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР