Този роман не е лесен за четене. Той обаче хвърля

...
Този роман не е лесен за четене. Той обаче хвърля
Коментари Харесай

„Идиот“ на Достоевски: кратко резюме

Този разказ не е елементарен за четене.

Той обаче хвърля ярка светлина върху едно общество, което не се е трансформирало доста от 1860-те.СУПЕР КРАТКО РЕЗЮМЕ
Сюжет
След като прекарва няколко години в психиатрична болница в Швейцария, княз Мишкин отпътува за Санкт Петербург. Във влака той среща мъж на име Рогожин.

Рогожин наследява голямо благосъстояние след неочакваната гибел на татко си и възнамерява да се ожени за красива, само че известна любовница на име Настасия Филиповна, която обича обезверено, макар репутацията ѝ.

След като идва в Санкт Петербург, княз Мишкин среща своите далечни родственици мадам и военачалник Епанчини и секретаря им Ганя.



Иван Пириев/ “Мосфильм “, 1958

Читателите схващат, че военачалник Епанчин, Ганя и авторитетният и богат Афанасий Тоцки, който е насилвал Настасия Филиповна полово, когато е поел грижите за нея като сираче, само че последователно се е отегчил, тъй като непрекъснато му се сърдела и била сложна за управление, имат лични проекти за ориста на Настасия.

Тоцки желае да се отърве от нея и е подготвен да даде сериозна зестра на мъжа, който я вземе за жена. Генерал Епанчин също желае Настасия да се махне, тъй като желае да омъжи една от дъщерите си за Тоцки, възприемайки този брак като финансово доходоносна договорка. Обратното, секретарят на генерала Ганя желае да се ожени за Настасия, освен тъй като я намира за привлекателна, само че и тъй като зестрата от 75 000 рубли е сума, която не мое да си разреши да загуби.

Междувременно, най-малката щерка на генерала Аглая се увлича по откровения, безвъзмезден и внимателен княз Мишкин. Той обаче е прекомерно почтен, с цел да осъзнае, че дамата го харесва.



Иван Пириев/ “Мосфильм “, 1958

След като схваща, че бракът на Аглая ще му донесе повече обществени и финансови изгоди, секретарят на генерала Ганя не желае да се ожени за Настасия, в случай че не е сигурен, че няма шансове с Аглая. Княз Мишкин несъзнателно се трансформира в медиатор сред Ганя и Аглая, само че скоро открива, че кандидат-женихът на дамата я отвращава и тя го отхвърля.

Когато княз Мишкин и познатият му Рогожин се сближават, Мишкин разкрива възприятията си към Настасия пред приятеля си. От ревнивост Рогожин се пробва да убие Мишкин, само че Мишкин получава епилептичен припадък, което принуждава Рогожин да се откаже от злия си проект. След като Мишкин се възвръща, той още веднъж показва дълбоката безкористност на характера си, като се извинява на Рогожин, че го е подозирал в проекти да го убие.

У княз Мижкин се пораждат усеща и към Настасия, и към Аглая. Любовта му към Настасия е от съчувствие, а към Аглая – от пристрастеност. Когато е заставен да избира, Мишкин избира любовта от съчувствие, тъй като тя е по-безкористна от дълбоките му и буйни усеща към Аглая.



Иван Пириев/ “Мосфильм “, 1958

Сватбата сред двама им е уредена, само че Настасия трансформира решението си в последния миг. Жената има вяра, че бъдещият ѝ брачен партньор е прекомерно добър и чист, с цел да се ожени за нея, и го изоставя в деня на сватбата, с цел да бъде с Рогожин.

Княз Мишкин намира Рогожин, който го води вкъщи и му демонстрира натрупа на Настасия, която е умъртвил. Рогожин се поболява и Мишкин се пробва да успокои приятеля си и да облекчи страданията му.

Когато ги намират, Рогожин е в тежко положение, само че Мишкин се е побъркал и е станал „ глупак “. Рогожин отива на съд за ликвидиране и е наказан на изгнание в Сибир. Мишкин се връща в швейцарската психиатрия с съвсем никакви шансове за изцеление.
Какво се крие зад романа?


Иван Пириев/ “Мосфильм “, 1958

Когато стартира да написа „ Идиот “, Достоевски желае да разкрие по какъв начин един воин, сходен на Христос – княз Мишкин, би се справил в поквареното модерно общество. Писателят поставя една безкористна и надълбоко чиста душа в обществена буря, характеризирана от всеобхватна обществено и финансово неравноправие.

Другите герои на Достоевски са хора: макар другите им персони и условия в живота, те се крепят на ръба сред спасението и разрушението, само че не могат да се отърсят от най-лошите си черти и да се приближат до облика на княз Мишкин, който е толкоз благ и непокварен, че близките го считат за „ глупак “, некадърен да вирее в светското обещство.

В края на романа основният воин безусловно се трансформира в човек с невисок разсъдък, който страда от душевен срив и не може да го преодолее.

Писането на „ Идиот “ е голямо философско начинание и Достоевски не е удовлетворен от резултата. Съвременните читатели също не са впечатлени от романа. Въпреки това, с времето книгата си печели славата на една от основните произведения в съветската класическа литература.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР