Този разговор е продължение на интервюто за „Студио Банкеръ“ на

...
Този разговор е продължение на интервюто за „Студио Банкеръ“ на
Коментари Харесай

Вместо с диагностика и лечение, ние се занимаваме с режим

Този диалог е продължение на изявлението за „ Студио Банкеръ “ на проф. Лъчезар Аврамов от предходната седмица, озаглавено „ Затваряме се в килера и чакаме какво ще каже коронвируса “ и провокирало необятен обществен отзив. Уважаеми господа, да разтеглим тематиката в медицински и обществено-икономически аспект. Д-р Дамянов, дано разгледаме по-подробно предлаганите от вас три типа различно отнасяне на COVID-19: лечението с "Витамин С ", озонотерапията и биомагнитната терапия. Как наподобява казусът в дълбочина?

Д-р Дамянов: Първоначално е належащо едно конкретизиране по отношение на опциите за лекуване на инфекциозни болести, включително и вирусни: патогенезата и опциите на актуалната медицина са сходни и се отнасят в цялостна степен и за онкологичните болести, където аз съм експерт. Има разнообразни допирни точки, даващи опция да се създадат доста заключения и да се одобри рационален метод, който не разчита на суматохи и ограничавания, а се основава на настоящо съвременно мислене. Сходството се състои в кардиналния дисбаланс – както в връзките сред човек и природа, по този начин и в обществен, стопански и медицински аспект. Именно несъответствието поражда хаоса и проблемите, включително епидемиите и пандемиите. В живота имаме спокойно взаимно битие на микросвят или микробна флора (гъби, бактерии, вируси, паразити) и макроорганизма - човешкото тяло. Това е симбиоза сред микробният свят към нас и вътре в нас. Името на тази микробна флора е микробиота.

Този микробен свят заема много по-сериозни мащаби, в сравнение с човек си показва. Какво е относителното му тегло по отношение на човешкия организъм?

Д-р Дамянов: Изразено в числа, става дума за общо 100 милиарда микробни тела. А това значи, че тези тела към и вътре в нас са 10 пъти повече от личните ни кафези. Но при тази обстановка човечеството не умира, в противен случай - оцелява и е стреми да живее все по-дълго. Проблемите пораждат, когато се появи дисбаланс сред микроорганизмите в нас и имунната ни система.

Знаем, че не всички микроорганизми в тялото са нездравословни.

Д-р Дамянов: Има и потребни, несъмнено, природата е основала многочислени и недотам изследвани комбинации. Но човешкото здраве се корени в салдото сред микробна среда и имунна система. Когато имунната система се снижи, тогава микробните тела нападат.

Вирусите влизат ли в тази група на микроорганизми?

Д-р Дамянов: Това се отнася в цялостна степен за всички микроорганизми. Дисбалансът се получава посредством доста странични фактори, измежду които и психо-емоционалното положение на индивида. Стресът, да вземем за пример, съществено снижава имунната отбрана.

Вие вършиме връзка сред онкологичните и вирусните болести, а както е известно огромната здравна война на човечеството е точно против рака. Какво свързва сегашната корона обстановка с туморните болести?

Д-р Дамянов: Въпросът е прецизен. Раковите болести са същинската международна пандемия. На базата на доста проучвания и научни изявления е потвърдено, че в генезата на туморните болести главен фактор е инфекцията, макар че това се отхвърля от доста онколози. В сферата на микробиотата ние всекидневно сме ангажирани с микробни тела от всевъзможен темперамент. Голяма част от тях се развъждат вътреклетъчно, а това внася външни ДНК и РНК и е главен източник на генетични разновидности. Но актуалната бизнес онкология не се интересува от това. Интегративната онкология, която ние прилагаме в Центъра за интегративна медицина, опирайки се на съществени научни и медицински обстоятелства, споделя следното: микробиотата е първоизточникът за генетичните промени. Но това не е задоволително. Във всеки от нас има вътрешноклетъчно размножаване, само че с цел да се отключи онкологично заболяване са нужни и другите фактори – стресът, интоксикацията и прочие, които повреждат имунитета на организма и дават късмет на микроорганизмите да нападат и да основават хронични и онкологични болести.

Да се насочим съответно към ковид. Вие препоръчвате три методики като бариера за вирусите въобще и за тяхното отношение към онкологичните болести.

Д-р Дамянов: Дотук има познати повече от 35 варианта на коронавируси и човечеството постоянно се е справяло. Засега директна връзка сред инфекцията от ковид и туморните болести не е открита. Но правилото е еднакъв. Ние заемаме от интегративната медицина три способа за битката против коронвируса: озонотерапия, биомагнитна терапия и терапия с "Витамин С ". Доказано в практиката е, че високите дози "Витамин С " се оправят доста сполучливо с всевъзможен тип инфекции, включително и вирусните. Вследствие на това, за повече от 14 години нашата клиника за интегративна медицина не е позволила нито един случай на възпален пациент, лекувайки в това време най-тежката патология в медицината – онкоболни, на които общоприетата медицина с химиотерапиите не е помогнала. Това са хора с допустимо най-ниско свален имунитет, само че с помощта на терапиите с "Витамин С ", озон и магнитни двойки, никой от тях не е придобил вирусно заболяване в болничното заведение. Това е нашата верификация на методиките.

Тези три типа лечения в композиция ли се ползват?

Д-р Дамянов: Едно от положителните им качества е, че могат да се ползват и взаимно, и поотделно, и в композиция с други стандартни способи. Отличават се с висока успеваемост против всевъзможни вирусни и бактериални инфекции. Заедно с това те имат имуностимулиращ и детоксикиращ резултат. Заключенията не са мои, а са резултат от многочислени клинични изследвания. Принципите на интегративната медицина допускат организмът да се лекува сложно.

Известно е, че към озонотерапията има основана международна асоциация, а лечението с "Витамин С " беше сложена преди всичко в заключителната фаза при битката с ковид в Китай

Д-р Дамянов: Точно по този начин е. Това се дължи на няколко асоциации на ортомолекулярната терапия, които пропагандират потреблението на тези лечения. Там вземат участие лекари на доста високо професионално ниво. Китайците реагираха доста бързо и по съвет на японската асоциация за ортомолекулярна медицина изготвиха протокол за практическо приложение на огромни дози "Витамин С ". Едно такова лекуване коства едвам 1000 лв.. А толкоз излиза еднодневната интубация на един болен от ковид. За страдание тази информации и тези лечения в България са табу.

Как си обяснявате отрицателната реакция или може би ревността във вашата гилдия?

Д-р Дамянов: Ревност няма. Има едно огромно безмълвие. То се дължи не на неналичието на интерес, а на здравната система като цяло - това безусловно е реплика на здравна система. Лекарите сега работят за оцеляване, а не за нови професионални търсения. Системата е извънредно порочна. Обществото също мълчи. Единственият, който има смелостта да показва истината и да стачкува с професионалното си мнение, е доцент Мангъров. И да каже, че царят е гол. След 46-годишна процедура не мога да си предсатвя, че достигнахме такива низини на падението. При този екип на здравното министерство потъваме стремглаво.

Проф. Аврамов, предходната седмица вие написахте намерено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което настоявате вашите медицински оферти да бъдат въведени в процедура. Очаквате ли отговор от премиера или някаква реакция?

Проф. Аврамов: Писмото публично не е оповестено за намерено. То е заведено в деловодството на министър-председателя. Призоваваме отговорът да бъде даден бързо, тъй като той има отношение и към лекуването, и към разбора на резултатите от лекуването на идващите, които ще боледуват и вероятно ще починат. Според нас това е доста сериозна рецесия, която обаче не е здравна. Медицински е единствено един аспект от рецесията, а към него се разиграват доста по-тежки феномени, които ще усилят броя на умрелите хора. Поне дотук следим, че са нарушени всички правила, които съществуват в една страна за надзор на такава зараза.

Първо - подозрително е дали съществува самата зараза. Броят на инфектираните е изцяло незнаен – съгласно оценка на разнообразни хора, те са сред 40 000 и 500 000 души. Нищо не се знае. За заболелите се знае още по-малко, тъй като от опита на другите страни знаем, че 80% от инфектираните изобщо не боледуват. В медицината е безусловно несериозно да се разгласи, че някой е умрял от нещо, без да му е осъществен патологоанатомичен разбор. И по тази причина аз не преставам да мисля, че до през днешния ден има един единствен умрял – оня 38-годишен човек, за който беше казано, че няма съпътстващи болести. Но и на него не му е правена аутопсия.

От друга страна - с преодоляването на болестта се занимава незапознат орган. Така или другояче въпросът е медицински и щом е медицински, то главните посоки би трябвало да са диагностика и лекуване. А ние с какво се занимаваме? С режим – с карантини, с ленти, с пропуски, с заявления. Това е напълно несъответстващ отговор на епидемията. Освен това самият този орган – по този начин нареченият „ щаб “, е в нарушаване на всички закони и правила на страната. Създаден е със заповед на министър-председателя - като съвещателен орган към него. Този щаб обаче сега ръководи страната и стопанската система. Управлява медицинските и обществените служби. И футбола дори ръководи... Това е български принос в историята на ръководството.

В другите страни по какъв начин са уредени функционално и структурно нещата, тъй като и там има изключителни положения, и там има рестрикции ? Съществуват ли там щабове, сходни на нашия?

Проф. Аврамов: Думата „ щаб “ е нонсенс. Навсякъде преди всичко е подложен медицинският проблем. Това са препоръки, комитети, групи за разбор.И те са медицински. Карантината, несъмнено, има отношение към медицината, само че не може всичко да се изчерпи с нея. И точно поради това и в Италия, и в други страни сега текат по този начин наречените медицински тествания на цитираните от нас способи. Асоциацията или съветът на италианските експерти по озонотерапия е дала съвет на здравното им министерство - още преди да излязат резултатите по тези научни многоцентрови проучвания, методът да се ползва в лечебните заведения. И те се ползват всеобщо в италианските лечебни заведения - озонотерапията и лечението с "Витамин С " - и по този метод се осъзнава тяхното влияние. Пробват се и в Испания – от университетски сътрудници на доктор Дамянов, като консултантът по кардиология проф. Иво Петров, който излезе с изказване, че в испански лечебни заведения, където работят и български лекари, са получили фантастични резултати. Причмерно - посредством използване на озонотерапия, интубирането е намаляло от 80 на 20 %

Д-р Дамянов: Но е направил ужасно „ нарушаване “. Озонотерапията, според българските наредби, е противозаконен способ. И в този момент незабавно се запитвам какво ще направи този щаб – ще би трябвало (вероятно като на военния министър) да му удари един акт, тъй като популяризира противозаконен способ?

Все отново някой някъде в България ползва ли този способ?

Д-р Дамянов: Лечението с "Витамин С " - не. Малцина лекари ползват озонотерапията, само че си мълчат.

У нас постоянно поражда публичното съмнение, че нещо се прави за персонална материална полза. И на вас ще ви насочат сходно обвиняване. Помните какво стана с доцент Мангъров и неговата лаборатория. Как се отбива една такава офанзива?

Проф. Аврамов: В активността на Медицинския център за интегративна медицина това е периферно "занимание ". Опитът ни е насъбран, тъй като сме предпазвали болните от вирусните инфекции - с цел да могат да бъдат лекувани пълноценно онкологичните им болести. От това Медицинският център няма да завоюва. Но казусът с облагата от евтините способи е международен. Именно заради тази причина двата метода не са минали през по този начин наречените сертификации.

Стигаме и до корена на казуса – „ не е положително, тъй като е на ниска цена “. Това е абсурд.

Проф. Аврамов: Не е абсурд. Световната медицина е мощно комерсиализирана. Затова при тази рецесия виждаме, че броят на умрелите зависи не от болестта, а от положението на здравната система. Най-висок е броят в Съединените щати - те на процедура нямат здравна система. В най-уредените страни - като скандинавските и Германия, умрелите са малко, а другите са под надзор. У нас евентуално имаме заплашителен шанс – БЦЖ–ваксината или някакви генетични особености. Във всеки случай, в случай че българското население имаше профила на италианското в Ломбардия, тук щеше да има планини от трупове. Защото здравна ни система е стопански и правно неуместна.

Проф. Аврамов, вие твърдите, че СЗО е главният международен съперник на този тип здравна предварителна защита и то отново тъй като способите са евтини?

Проф. Аврамов: От една страна, това наподобява неуместно, а от друга – елементарно обяснимо. Самата медицина, която се назовава еvidence-based medicine – медицина, учредена на доказателства, изисква комплицирана процедура за доказване. Това са многоцентрови, двойно слепи проучвания, където вземат участие доста лекари. Участват и доста пациенти. Заплаща се всеки леглоден, заплащат се застраховки. Става дума за доста съществени суми, за милиони. Каквото и да е лекарството, какъвто и да е методът, с цел да получи доказателство по системата на тази научна медицина, някой би трябвало да заплати. Кой? Естествено, че няма да е фармацевтичната промишленост. Затова в цивилизованите страни с тези случаи се занимават обществените институции. У нас това би трябвало да е Министерството на здравеопазването. То би трябвало да изпрати специалисти, да се запознае, да види каква е методиката, какви са резултатите. Фактът, че това не се случва, е илюстрация на безспорната безнаказаност.

Казвате също, че в последна сметка имунизациите няма да решат генерално казуса с ковид и с други сходни обстановки.

Проф. Аврамов: Това е известно. Вирусите мутират, те са хиляди. Миналогодишната грипна ваксина не работи през идната година. От една страна имаме голям бизнес – фармацевтичната промишленост единствено чака сигнал, че в Хонконг или в Чад се е появил някакъв вирус, и стартира да работи. И второ - SARS-CoV-2, както се споделя вирусът, най-вероятно ще изчезне, тъй като е 80% аналог на SARS-CoV-1, който също изчезна. Но ваксина за него се появи - по съвет навръх СЗО: единствено за месец и германци, и французи, и американци вложиха 10 милиарда $. Вирусът се изпари, а парите отидоха във фармацевтичната промишленост. От всяка рецесия някой печели.

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР